123 години от рождението на Иван Миндиликов – най-младия кмет на Плевен

Иван Миндиликов. Снимка – Интернет

Иван Миндиликов е роден на 12 юни 1898 г. в Плевен.  

След спукана язва и тежка операция на 24 юли 1944 г. той издъхва в шуменската болница на 46 години.

Той  е кмет на Плевен  в едни от най-смутните времена в новата ни история – от 1924 г. до 1931 г.

Иван Миндиликов е  възпитаник  на някогашната Първа мъжка гимназия в Плевен. На 19 г. е мобилизиран, завършва школа за запасни офицери и е изпратен на фронта в Първата световна война. Когато войната свършва, той се връща в родния си Плевен.  След деветоюнския преврат през 1923 г. е назначен в тричленна комисия, която поема управлението на града до провеждането на нови местни избори. Тричленката управлява близо година. На изборите през юни 1924 г. кандидатурата на Иван Миндиликов за кмет е издигната от Демократическия сговор. Плевенчани го избират и  само на 26 години той става кмет.

По инициатива на Иван Миндиликов в Плевен са построени електрическа централа, модерна за времето си кланица с хладилна инсталация, имаща голямо значение за стопанското развитие на града, снабдени с най-модерна техника са Пожарната команда и Сметоизхвърлянето, като са обособени в отделни стопански предприятия. По време на управлението на Иван Миндиликов са предприети стъпки за цялостно модерно водоснабдяване, построени са железопътна гара, Съдебната и Сметната палати, стадионът на града.

Любопитни факти от неговото кметуване са намаляването на общинската администрация от 355 служители до 135, от 29 км павираните  улични платна станали 90 км., завършени са 160 км. пътища от селата до града, уличните лампи светват за пръв път в деня на неговата сватба, от общинския бюджет се дават 100 000 лв. помощ за турското училище и 10 000 лв. помощ за еврейското. Той посреща представителна делегация от Асоциацията на европейските градове в построената двайсетина години по-рано градска баня по проект на известния архитект Никола Лазаров. Кметът Миндиликов поканил европейците там. След гореща турска баня, увити в чаршафи чужденците насядали върху килими и възглавници и били нагостени с бюреци, баклава и турско кафе.  След три мандата кметуване той живеел със семейството си в жилище под наем. Едва след това неговият тъст, който бил известен плевенски търговец, му помогнал финансово, за да построи своя къща.

И днес Иван Миндиликов е част от живота на плевенчани. Неговото име носят площадът пред гарата и улицата, която минава оттам.  

През 2014г. Регионалният исторически музей и читалище „Съгласие 1869” организират представяне на книгата на Маргарита Господинова–Дешкова „Кметът Иван Миндиликов и неговото време”.   

През 2018 г. е удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин на Община Плевен“.  

Прочетете също

Акция на полицията в Плевен „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“

Акция на полицията в Плевен „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“

Снимка – Интернет. Традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *