120-години от основаването си отбеляза народно читалище „Просвета-1903“ в село Горни Дъбник

ГД 1

На 19-ти май с празничен концерт под мотото „Традиции и съвременност“, ръководството на Народно читалище „Просвета-1903“ с. Горни Дъбник, отбеляза 120-годишнината от създаването си. По повод празника, на площада в селото се изявиха всички групи и състави към читалището. Официални гости бяха кметът на Община Долни Дъбник, Иван Ветов, кметът на село Горни Дъбник, Васил Недков, както и председатели на читалища от общината и културни деятели. Поздравителни адреси бяха получени от редица институции, сред които и от областният управител на Област Плевен, Иван Петков. За 120-годишния си юбилей, читалището е получило и грамота за дейността си през годините от съюза на Народните читалища в България.

Тържеството откри секретарят на читалището Йоланда Костова, която припомни пред събралата се публика, че сградата, в която то се помещава и вмомента, е построена само за една година.  Преди това то се е помещавало в училището, в кметство, но е решено читалището да има самостоятелна сграда. „Строителството на читалището е започнало през 1962 г., а на 7 април 1963 г.,е било открито официално. По онова време училищата и читалищата са били средищата, в които е кипял активен духовен живот. Поради тази причина читалището в Горни Дъбник, е било едно от най-големите и модерни за времето си. Разполагало е със салон и сцена, на които са изнасяни театрални постановки, концерти, рецитали, а след това е превърнато в киносалон. Още към читалището функционира и библиотека, която е събрала хиляди томове книги през годините. В настоящия момент към читалище „Просвета- 1903 “ функционира танцов състав „Горнодъбниче“, както и певческа формация“, каза още Йоланда Костова.

По време на юбилейния концерт гостите пък веселиха танцов състав „Горнодъбниче“, вокална формация „Шаран гердан“, малките таланти към ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ в Горни Дъбник, който освен с индивидуални певчески изпълнения, се представиха и  с различни танци, научени през годината. За доброто настроени на всички се погрижиха младите изпълнителки  – Йоанна и София Костови, както и Маргарита Василева, народна певица от селото, завършила музикалното училище в Пордим. Не само те бяха участниците в празничния концерт по повод 120 -годишния юбилей. С танците си гостите зарадваха и участниците от фолклорна формация „Плетеница“. Празникът не мина и без изпълненията на певицата Зоя Мутишева-Митева, която също е от Горни Дъбник. Тя не пропусна и отправи специален поздрав към всички горнодъбничани, но и към тези, които не са в селото, а са пръснати по цял свят с песента „Облаче ле бяло“по стихотворение на Ран Босилек. След това празникът по повод 120 -годишнината на читалище „Просвета-1903 “ в Горни Дъбник, продължи с песни и хора.

ГД 2
ГД 3

Текст и снимки – НЧ “Просвета 1903”.

Споделете:

Прочетете също

1 19

Община Плевен поднови меморандума за сътрудничество с Българската академия на науките

С полагане на подписи от кмета на Община Плевен д-р Валентин Христов и от председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *