120 възстановчици от България и чужбина ще участват в 18-ия фестивал „Орел на Дунава“ край плевенските села Гиген и Рибен

441245107 7059631424140800 369546626439646370 n

От ляво надясно: Организаторите на 18-ия фестивал „Орел на Дунава“ д-р Стефан Проданов, проф. Стоян Проданов, кметът на община Гулянци Лъчезар Яков, председателят на Общински съвет – Долна Митрополия Петър Петров и заместник-кметът на Община Долна Митрополия Цецо Андрейски. Снимка: “Плевен прес”

120 реенактори (възстановчици) от България, Италия, Румъния, Сърбия и Англия ще участват в 18-ия фестивал „Орел на Дунава“ край плевенските села Гиген и Рибен. Това стана ясно днес, 13 май, на пресконференция по повод предстоящото 18-то издание на Фестивала за античното наследство “Орел на Дунава”, което ще се проведе при “Улпия Ескус” край Гиген и “Ад Путеа” при Рибен. Участваха организаторите на фестивала д-р Стефан Проданов и проф. Стоян Проданов, кметът на община Гулянци Лъчезар Яков, председателят на Общински съвет – Долна Митрополия Петър Петров и заместник-кметът на Община Долна Митрополия Цецо Андрейски.   

Кметът на Гулянци Лъчезар Яков изрази увереност, че тази година инетересът към фестивала ше е по-голям, отколкото през миналата:

„Радвам се, че миналата година за първи път се случи такова събитие на територията на общината. От години искаме да популяризираме „Улпия Ескус“. В лицето на община Долна Митрополия намерихме партньор, който има подобен обект на територията си, което осмисля провеждането на тези събития. Както и да обърнем внимание на държавните институции, които могат да съдействат за популяризация и разработване на тези обекти. Миналата година имаше голям интерес, но смятам, че тази година интересът ще е по-голям, както от деца, така и от възрастни.“

Проф. Стоян Проданов също акцентира върху необходимостта от държавна подкрепа:

„Държавната подкрепа е ключова. Ако има държавна подкрепа и по-голяма субсидия, могат да се направят чудеса и тук да стане Холивуд.“

Фестивалът на античното наследство „Орел на Дунава“ е първият античен фестивал в България и на Балканите. Той привлича любителите на древната история.

Тази година във 18-ото издание на фестивала ще се включат 120 реенактори – ентусиасти, които имат, както необходимите истроически познания за бита, облеклото и културата на дадената епоха, така и желаниетп да ги пресъздадат на живо. Възстановчиците от България, Италия, Румъния, Сърбия и Англия ще демонстрират умения, сила, исторически оръжия и облекла, които ще пренесат публиката във времената на разцвет на Римската империя.

Посетителите ще имат възможността да се насладят на разнообразни изложби, работилници, представления, военни демонстрации и други старинни приумици, които ще забавляват и обогатяват вашите знания за античното наследство. Желаещите ще имат възможност да участват в кратък курс по строева подготовка и битка с мечове, да се отправят към палатката на легионна контуберния (взвод) за лорика сегментата, пилум и гладиус, и да се въплатят в ролята на римски легионери.

Сред участниците във фестивала са някои от най-престижните и влиятелни групи за антични исторически възстановки в Европа като Gruppo Storico Romano от Италия, румънските Histora Renascita, българските Багатур.

Сред римските знамена в битките ще се четат имената на Legio XI Clavdia Pia Fidelis, Legio V Macedonica, Legio I Italica, а срещу тях ще се веят знамената на траки, даки, сармати, маркомани, готи. Виртуозните бойци от “Багатур” ще представят своя спектакъл, демонстрирайки стрелба с лък и антична фехтовка. Огненото шоу на “Феникс” от Козлодуй отново ще блести и сияе в Нове с опитомената огнена стихия.

Ателиетата и работилниците ще работят неуморно в двата почивни дни за всички малки и големи почитатели на историята. В събота и неделя ателиетата ще са отворени в римския и варварския лагер, за да демонстрират, но и да дадат на всеки гост възможността да се включи в античните занаяти, да поиграе древни настолни игри, да нареди мозайка, да нарисува митична сцена или да бъде гримиран с варварските цветове на войната.

Традиционната кулинарна презентация ще покаже любопитни съставки и антични ястия по древни рецепти. Ще има отборен сблъсък, жури ще оцени приготвените гозби и ще завърши с масова дегустация от публиката. За радост в тазгодишната програма ще ви предложим звездно кулинарно присъствие и майсторски клас в готварското изкуство! Наши специални гости ще са риалити-звездите Станислав Иванов, познат от нашумели кулинарни тв-формати.

Ще покажем клетвата на легионера, битките с враговете на империята и ежедневния им бит. Ще разкажем историята на готите – врагове и федерати на Римската империя, със забележителен отпечатък върху историята на Нове. Решителната голяма битка в събота вечер ще противопостави всички участници – римляни и варвари!

Д-р Стефан Проданов отправи покана към всички родители да доведат децата си на това историческо зрелище:

“Заповядайте! Най-вече родителите и техните деца, които искат да греят по време на възстановките. Децата със сигурност ще са щастливи. А когато децата са щастливи родитеите ще са три пъти по-щастливи.“

18-то издание на Фестивала за античното наследство “Орел на Дунава”, което ще се проведе при “Улпия Ескус” край Гиген и “Ад Путеа” при Рибен ще с проведе от 14-и до 16-и юни.

Повече информация за събитието можете да намерите тук.

Споделете:

Прочетете също

545359eca6591ac5f37fce801a876dfb 1

Кметът на Червен бряг: 24 май обединява всички нас около езика и писмеността ни като народ

Уважаеми жители на община Червен бряг, Уважаеми педагози, ученици и дейци на културата, Честит 24 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *