12 януари – Татянин ден

Св. Татяна Римска, икона. Снимка – интернет.

На 12 януари  църквата почита Света Татяна Римска. Света Татяна е раннохристиянска мъченица, живяла в Римската империя по времето на император Александър Север.   Света мъченица Татяна Римска е една от малкото светии, които са почитани и в Католическата, и в Православната църква.

Тя произхождала от богат и знатен римски род. Баща й бил дългогодишен префект на Рим и цялото семейство приело християнството, дълго преди да се роди тя. Татяна била добра, богобоязлива и смирена девойка, която се обрекла на целомъдрие и праведен живот. Тя била обявена за дякониса – човек, който служел на ближните, по свое вътрешно задължение. 

Анонимният житиеписец на св. Татяна съобщава за жестоките разпоредби и преследвания на християните от управители и сановници като Улпиан, Виталий и Кай, които “проливали християнската кръв като вода”. За своята вяра Света Татяна била измъчвана и обезглавена, като същата участ постигнала и баща и.

 Св. мъченица Татяна е много почитана в Русия, а самото име се счита  за руско. С указ на Императрица Елисавета Петровна през 1755 г. датата 12 януари, Татянин ден, е обявен за Ден на Московския университет, а  по- късно се  приема за ден на всички студенти в Русия. Всяка година руският патриарх отслужва в нейна почест литургия в храма на най- реномираното учебно заведение в Русия, което носи и нейното име.

Имен ден днес имат: Татяна, Таня, Танка и Таньо

Прочетете също

Василий

Днес е Банго Васил – „Сурва-сурва година, догодина – пак живо и здраво“

Днес е Банго Васил - „Сурва-сурва година, догодина – пак живо и здраво“ Васильовден или …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *