11 май – почитаме паметта на Светите братя Кирил и Методий

Икона на Св.Св. Кирил и Методий. Снимка – Интернет

На 11 май Българската православна църква почита паметта на Светите братя Кирил и Методий. На името на Кирил е наречена създадената от тях азбука, която става основа на всички славянски езици – “кирилица”. Канонизирани са като светци заради превода и популяризирането най-необходимите за богослужение църковни книги на старославянски език, както и за разпространяването на християнството сред славяните. Считани са за равноапостоли. Православната християнска църква ги почита и като едни от светите Седмочисленици.

Обявени са за съпокровители на Европа заедно със Св. Бенедикт от папа Йоан Павел II на 30 декември 1980г.

Светският празник за Св.Св.Кирил и Методий бележи началото си през Възраждането и се свързва с училищните тържества, които са били организирани на 11 май, когато Църквата отбелязва празника на двамата свети братя.

Първи известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май във възрожденската ни книжнина, намираме в “Христоматия славянского язъка” от 1852 г. на Неофит Рилски.  След Освобождението 11 май става общоучилищен празник на славянските първоучители. Тогава се заражда идеята за химн. През 1892 г. в Русе, Стоян Михайловски, тогава учител в Мъжката гимназия, написва “Върви, народе възродени”. През май 1901г. учителят от Петокласното Ловчанско училище Панайот Пипков написва музиката към текста.

След въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държава и Църква, вече се чества на един ден – само на 24 май. След 1969 г. се отделя църковния от светския календар, затова днес вече си имаме два празника – църковен (11 май) и светски (24 май).  Светския носи името „Ден на славянската писменост и култура“ и отново е в чест на създателите й – братята Кирил и Методий и техните ученици – Наум, Сава, Горазд, Климент и Ангеларий.

 С Указ № 278 на Президента на Република България в Законът за изменение и допълнение на Кодекса на труда, приет от 44-то Народно събрание на 9 декември 2020 г. и издаден в София на 14 декември 2020 г.в чл. 154, ал. 1 думите „24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост“ се заменят с „24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност“.

На 11 май имен празнуват Кирил, Кирилка, Киро, Кирчо, Методи, Методий.

Прочетете също

ГЕРБ-Плевен: РИК се готви да манипулира вота в област Плевен

Извънредна пресконференция на ГЕРБ-Плевен. Снимка – Плевен прес. На извънредна пресконференция в 13.00 ч. на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *