11 май – Ден на библиотекаря

Национална библиотека “Св.Св.Кирил и Методий”. Снимка – Интернет

През 2006 година 11 май официално е обявен за професионален празник на библиотекарите в България.  

 Днес библиотеките са най-голямото хранилище на книги. В Регистъра на Обществените библиотеки в България са вписани 2 439 библиотеки.

Фондът на Националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий“ надхвърля 8 милиона библиотечни единици. За 2020г. в библиотеката  са заети близо 700 000 библиотечни документа.

В  Националната библиотека „Св.Св.Кирил и Методий“ се съхраняват  старопечатни, редки и ценни книги   общо около 17 хил. тома книги и периодични издания, отпечатани в периода ХV-ХХІ в. Изключително ценни са екземплярите от книги, печатани в първите славянски печатници в Цетина (Черна гора) и Търговище (Румъния). Това са двата кирилски инкунабула  Осмогласник (Цетина, 1494) и  Псалтир с последование (Цетина, 1495), както и  Четириевангелие от Макарий, издадено в Търговище през 1512 г.

Зала в Регионална библиотека “Христо Смирненски” Плевен. Снимка – Интернет

В Плевенска област функционират 129 обществени библиотеки, от които 33 са в община Плевен. В Регионална библиотека „Христо Смирненски“ се съхраняват 492 321 библиотечни единици. Най-богатият книжен фонд на читалищна библиотека в областта е на библиотеката на НЧ „Съгласие 1869“  – 222 038 това.                            

Зала в библиотеката на Народно читалище “Съгласие 1869г.” – Плевен. Снимка – Интернет

Библиотекарите имат една от най-духовните професии. Те напътстват и подпомагат търсещите знание. Библиотекарите са хора с мисия да опазват и пренасят знанието, да пазят натрупаното богатство на цивилизацията за бъдещето. 

Библиотекарите в България активно и всеотдайно  се трудят неуморно мишката да не изяде книжката.

Честит празник на библиотекарите в България!

Прочетете също

Конкурс „Моето приключение край Дунав” организира община Гулянци

гр. Гулянци, център. Снимка – интернет. Община Гулянци, ЦОП гр. Гулянци и МКБППМН организират конкурс …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *