Начало | Новини | 11 години Плевен лишава своите младоженци от красива и модерна ритуална зала

11 години Плевен лишава своите младоженци от красива и модерна ритуална зала

Ритуална зала. Снимка – интернет.

11 години младоженците решили да подпишат граждански брак в Плевен, не могат да направят това в зала, която да е отражение на най-вълнуващия ден в живота им. Зала, която да е толкова красива, колкото и мечтата им за вълшебна сватба. И това не е зала „Катя Попова”, където в момента това става. „Катя Попова” е концертна зала, пригодена от немай къде за подписване на граждански брак. За концерт е чудесна, както и за събрания от всякакъв характер. За брачна церемония е ужасна с изкуствените си китки и нелеп декор минаващ за сватбен.

Зала “Катя Попова” – Плевен. Снимка – интернет.

Ама нали има сватбени агенции, ще кажете. Има, но по закон те НЯМАТ право да извършват нормативния акт „подписване на граждански брак”. Това го прави само и единствено длъжностното лице по гражданско състояние, определено със заповед на кмета. И на място, определено със същата заповед. В Плевен това е зала „Катя Попова”.

Пак по закон, младоженци и кръстници полагат своите подписи в удостоверението за граждански брак пред длъжностното лице. Документът се подписва от него и се предава на новобрачните. След което актът се вписва в регистъра за гражданско състояние. Тези неща сватбените агенции нямат право да извършват, законът го забранява ! Защото това е държавна дейност, напълно безплатна при това !

Ритуална зала. Снимка – интернет.

Всичко останало – халки, шампанско, приказки, брачни клетви, стихове, музики – всичко това е на пазарен принцип и всяка сватбена агенция си измисля свои начин за ефектен ритуал свързан с административния акт „подписване на граждански брак”.Ако някоя агенция извършва и „подписване”, това е бутафорно, на ужким. В подобни случаи младоженците са разписали предварително документа в служба ЕСГРАОН, но за своите гости извършват и този „театър”. И знаете ли защо ? Защото не им харесва обстановката в зала „Катя Попова”. Защото искат красота, вълнение, светлина, цветя, музика и обстановка адекватна на радостта им.

Да, но тези, които все говорят, че тяхна грижа са младите хора, не искат за тези хора да има такава зала, че да ти се прииска да се ожениш. До 2009-та година имаше нещо подобно, но след като се продаде общинското предприятие „Обредни дейности”, тази зала изчезна. Продажбата стана през мандата на Найден Зеленогорски. После при мандата на проф. Димитър Стойков имаше вариант за изнасяне навън на регистъра по гражданско състояние и длъжностните лица тичаха по ресторанти и кръчми да извършват акта „подписване”. С идването на Георг Спартански на това се сложи край. И с основание. Регистърът не е кръчмарска книга, и длъжностните лица не са разсилни да тичат от ресторант в ресторант.

Ритуална зала. Снимка – интернет.

Добре, но къде остава грижата за чувствата и желанията на младите хора, решили да се бракосъчетаят в Плевен ? Никоя сватбена агенция не може да им даде официален документ за брак, това може само държавата в лицето на своите общински администрации. Защо в Ловеч, Троян, Враца, Велико Търново, Русе и Габрово администрациите могат, а в Плевен не могат да осигурят ритуална зала ?  Тя е необходима точно толкова, колкото и спортна зала, и скейт парк, или общински басейн. Даже малко повече ! Защото възпитава чрез естетика, защото пази българската обредност, защото създава семейства, защото рекламира града ни и защото носи и приходи !

През 2018-та година в област Плевен са сключени 879 бракове, като 571 от тях са в градовете. Само за община Плевен цифрите обикновено са между 350 – 400 в последните години. 350 млади хора, 1 400 техни родители, 35 000 техни гости /при средно 100 души на сватба, а често пъти те са повече/.

35 000 души, които идват в Плевен за най-радостното събитие в живота на всеки. А какво им предлага насреща Плевен ? И какво печели Плевен от подобен факт ?

Предстои приемането на бюджета за 2020 година на община Плевен. Ще се намерят ли в него пари за многофункционална ритуална зала за бъдещите семейства на Плевен ? Или отново грижата за тях ще бъде само предизборна ?

Прочетете също

ОУ “Климент Охридски” – Плевен със спечелен проект за работа в библиотечна среда

Снимка – интернет страница ОУ “Кл. Охридски”. По Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *