100 – годишен обичай „Къпанки” проведоха в село Реселец

Поля Крачунова. Снимка – „Плевен прес“.

На Ивановден в село Реселец, община Червен бряг, направиха обичаят „Къпанки”.

Това е традиция от 100 години каза за „Плевен прес” кметицата на селото Поля Крачунова.

Защо провеждат този ритуал и каква е неговата цел информира кметицата на селото: „Обичаят „Къпанки” съществува в село Реселец повече от 100 години. Той включва най-вече пренасяне през реката на младите моми, момци, именници и на всички,които желаят да преминат през реката за здраве. На отсрещната страна на реката е подредена почерпката, която включва баница, греяна ракия, топла пита, и реселешки воден лук. Който бива пренесен през водата трябва да си заплати, който не си заплати го топят във водата за здраве. Този обичай е запазен през години и е традиция в село Реселец. Причината е, че тук в селото почти във всяка къща има човек, който носи името Иван, Иванка, Ивайла и най-вече Калоян.

Пожелавам на всички най-вече да сме здрави, да сме по-добри и благословени. Има традиция, че на този ден, който се изкъпи във водите на реката няма да боледува през годината.

Обичаят „Къпанки” на Ивановден събира цялото село. Реселчани споделят, че „Къпанки-те” за тях са най-големият празник. Всяка година на 7 януари край река Ръчене се събира мало и голямо, за да участват в обичая. В Реселец традициите се предават от стари на млади, затова и на днешния ден празникът събра много млади хора.

Веселието продължава почти през целия ден, като накрая завършва с празнична общоселска трапеза.

Снимки – „Плевен прес“.

Споделете:

Прочетете също

Община Плевен приема документи за кандидатстване по програма за саниране на многофамилни жилищни сгради

КРАЙНИЯТ СРОК ЗА ПРИЕМАНЕ НА ЗАЯВЛЕНИЯ ОТ СДРУЖЕНИЯТА НА СОБСТВЕНИЦИТЕ Е ДО 17:00 ч. НА …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *