10 януари 1997 година – хиляди българи щурмуват Парламента

1
10 януари 1977 год. Снимка – интернет.

1997 година:

  • 1 долар от 500 става 3 000 лева,
  • 300 % инфлация,
  • средна заплата 5 долара.
  • фалират 15 банки,
  • инфлацията стопява дълговете на кредитните милионери към банките. Милионерите все „наши хора”.
  •  спестяванията на българите са унищожени,
  • зърнена криза, житото изнесено,
  • повсеместни стачки организирани от СДС и КТ „Подкрепа”,
  • -магазините празни

В София се организира голям митинг на разгневени граждани. Пред сградата на Народното събрание протестиращите нападат с камъни министъра на вътрешните работи Николай Добрев, който влиза в сградата на парламента за консултации,  пазен от полицейски щитове. Протестиращите искат БСП и коалиционните ѝ партньори БЗНС „Александър Стамболийски“ и ПК „Екогласност“ да се откажат от властта.

2
Полиция охранява министърът на вътрешните работи Николай Добрев. Снимка – интернет.

Действащият министър-председател Жан Виденов събира правителството  на извънредно заседание, за да вземе мерки срещу безредиците. Президентът д-р Желю Желев (чийто мандат изтича на 21 януари 1997 г.) отказва да даде на Българската социалистическа партия (БСП) мандат за съставяне на ново правителство, макар че е задължен по Конституция.  Напрежението ескалира и пред НС се събира огромна тълпа, която започва да става неконтролируема. Хора започват да нахлуват в сградата. Ноовоизбраният президент Петър Стоянов, който все още не е встъпил в длъжност, успява временно да успокои протестиращите.

Опозицията обявява начало на национална политическа стачка. Призовава към гражданско неподчинение и организира протестно шествие срещу Народното събрание. То завършва с обкръжаване на сградата и с опит за погром и палеж.  Голяма тълпа хора нахлува в сградата. Депутатите са евакуирани, а по-късно в ранните часове на нощта полицията отблъсква протестиращите и разпръскват  демонстрантите. Десетки са ранени.

3
Протестиращи нахлуват в Народното събрание. Снимка -интернет.

На последвалите парламентарни избори абсолютно мнозинство с 52,26 % и 137 депутатски мандати (от общо 240) печелят Обединените демократични сили (Съюз на демократичните сили, Демократическа партия, Български земеделски народен съюз (БЗНС), Българска социалдемократическа партия (БСДП)). Втора остава Демократичната левица (Българска социалистическа партия (БСП) и „ПК Екогласност“) с 22,07 % и 58 мандата. На трето място е Обединението за национално спасение (БЗНС-Никола Петков, Движение за права и свободи (ДПС), Зелена партия, Партия на демократическия център, Нов избор, Федерация Царство България) със 7,6 % и 19 мандата, а на четвърто – Евролевицата с 5,5 % и 14 мандата. Последна от парламентарните партии е Български бизнес блок (БББ) – с 4,93 % и 12 мандата.

На 21 май 1997 г. 38-то Народно събрание одобрява новия кабинет, оглавен от лидера на Съюза на демократичните сили (СДС) Иван Костов.

Останалото е история.

Поуките от нея – никакви !

Прочетете също

Василий

Днес е Банго Васил – „Сурва-сурва година, догодина – пак живо и здраво“

Днес е Банго Васил - „Сурва-сурва година, догодина – пак живо и здраво“ Васильовден или …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *