10 февруари – Ден на пчеларя

991 ratio pchelar

На 10 февруари Православната църква чества деня на Св. Валентина и на Св. Харалампий. Според народните традиции 10 февруари е и ден на пчеларя, а силата на меда е открита именно от светеца. Легендата разказва за страшните мъки, на които в тъмница е бил подложен светецът, за да се откаже от вярата си и да се отрече от нея.

Божията ръка обаче излекувала раните му и той проповядвал правата вяра до смъртта си. В негова чест на деня му – 10 февруари – в църквата се освещава мед, за който се счита, че след това има божествена и изцеляваща лечебна сила. Медът е наистина свещен – ценен като злато и лекуващ редица заболявания, но ползите от пчелите – тези чудни и работливи създания – далеч не се изчерпва с меда. Много хора се страхуват от тях, поради опасност от ужилване и евентуална алергична реакция, но това е погрешно схващане.

Пчелите не нападат, ако не се чувстват застрашени. Те не са агресивни и дори да ги оставите да пълзят по кожата ви, ако не ги предизвикате, няма защо да се страхувате от тях. Изключително ценни са, но малцина са наясно, че без пчели е застрашен животът на земята. Знаете ли защо и познати ли ви са тези ползи от пчелите? Земеделието е невъзможно без пчелите. Те опрашват културите и гарантират добра реколта. Там, където ги няма, се налага да се прави ръчно опрашване, което е трудоемко и неестествено. В някои части на света е развито подвижно пчеларство, при което земеделците наемат пчелни семейства, поставят ги близо до културите си и така решават проблема с опрашването.

От пчелите зависи и опрашването, и съществуването на 80% от растенията на земята. Краят на пчелите ще означава край и на човечеството. Освен меда пчелите ни дават още много продукти, които са пълни с витамини и минерали, укрепват имунната система и подпомагат лечението на редица заболявания. Сред тях са прашецът, прополисът и пчелното млечице.

Отровата на пчелите се използва за нестандартно и нетрадиционно лечение на възпалителни заболявания като артрит. Лечението с отрова от пчели, посредством ужилване от тях, е древно и се е практикувало още в древни Индия, Китай, Египет. Днес то продължава да се използва от лечители за въздействие върху сърцето и кръвоносните съдове.

В народните вярвания пчелите могат да прескачат границата на видимия и невидимия свят, усещат злото, но са помощник и дясна ръка на доброто. Меда е еликсира на живота, средство за умилостивяване и лек за корави сърца. На този ден не се работи, за да не „изрови облак полето“. Жените пазят празника, за да има, „държат“ децата, да растат живи и здрави.

Споделете:

Прочетете също

2 2 3

Община Плевен осигурява безплатна минерална вода заради високите температури

Община Плевен осигури безплатна минерална вода за жителите и гостите на града в днешния ден, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *