Начало | Култура | 10 пъти по-малко средства за библиотечните фондове отделя България в сравнение с европейските страни

10 пъти по-малко средства за библиотечните фондове отделя България в сравнение с европейските страни

Иван Гранитски, писател, издател, собственик на издателство “Захари Стоянов”. Снимка – Плевен прес.

Това заяви Иван Гранитски по време на днешното си посещение /2-ри юли/, в читалище „Съгласие” – Плевен. Причината за това събитие е дарението, което издателство „Захари Стоянов” прави за попълване на библиотечния фонд на читалището.  Потърсихме мнението на изтъкнатия издател за решението на правителството да намали ДДС върху книгите.

Как оценявате намаляването на ДДС върху книгите от 20 на 9 % ? Това ще има ли добър ефект върху издателската дейност ?

Първо, това беше едно действие отдавна закъсняло. Второ, то е притурено по странен начин и необясними причини към хотелите и ресторантите. Трето – не е обмислено както трябва. Четвърто – е даден срок временен, до края на следващата година. Съмнявам се дали има сериозни разчети от страна на Министерството на финансите. Не случайно те имаха възражения и самия министър Влади Горанов.

Колкото до книгите ефектът ще бъде малък във финалната част само на продажбите, тъй като цените на полиграфическите материали – хартия, лепило, картони, мукави и др., са с 20 % обложени. И фактически за издателите остава един малък остатък, който ще се изчисли, но ще бъде малък – между 2 и 3 % реално намаление. Освен това пак казвам, не това е подхода. Трябваше другояче да се постъпи. След като и България се е присъединила към така наречения библиотечен стандарт за европейските държави, тя отдавна беше длъжна да отделя 9 – 9.5 млн. лв. годишно за захранване на библиотечните фондове. Знаете, че в последните години с големи мъки се отделят по 900 000 лв., т.е. 10 пъти по-малко отколкото сме задължени.Уж сме членове на ЕС 12 години, но и тук не си изпълняваме задачата.

Виждам, че Министерството на културата полага усилия, но знаете, че това са последна грижа на нашите държавници – културата и образованието. Въпреки индивидуалното желание на този министр на културата и министър на образованието. Това трябва да е решение на правителството или парламента. От там идва бедата. И библиотечните работници отдавна плачат, че библиотечните фондове са парцелосани, безнадеждно остарели .

Просто там трябва да се реши въпроса, който е измислен и е решен във всички балкански страни. Половината от тиражите на националните автори, които се издават в Турция, Гърция, Сърбия, дори  Македония и Румъния – се откупуват с държавна помощ и влизат в библиотеките. Това е по-разумният начин, отколкото временното редуциране на ставката ДДС.

Иначе не е лошо като стъпка, но защо 9, а не 5 или 3 %, както е във Франция. Защо да не е нулева ставка за книгите, както е в половината страни от ЕС ? Виждате, че пак се действа на парче, юруш и аз мисля, че има елемент и на политическо заиграване.

Според мен стратегически трябва да се реши и да се следва не от едно правителство и за един мандат, а за 50 години напред.

Прочетете също

Третираха против комари в селата и градовете на община Долна Митрополия

На трети август е приключила втората наземна обработка против популацията от комари на територията на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *