1 200 жени и деца претърпели насилие в Плевен са потърсили помощ

Снимка – Интернет.

ООН отбелязва 25 ноември като Международен ден за борба с насилието над жени.

Насилието прекрачва всякакви граници – социални, религиозни, икономически, етнически и расови. Една от най-страшните негови прояви е, когато бива насочено срещу по-слабия и беззащитния – жените и децата.

Всяка трета жена по света е жертва на домашно насилие.

В Европа всяка пета жена е малтретирана вкъщи.

По данни на Агенцията на ЕС за основните права близо 1 милион жени в България признават, че са преживели домашно насилие.  Националната мрежа за децата също разкрива стряскащи цифри  – между 2 хиляди и 3 хиляди са децата у нас, подложени на кошмара, наречен “домашно насилие“ всяка година.

 Д-р Елза Пачева –  началник отдел „Здравеопазване и социални дейности“ в Община Плевен разказа за читателите на „Плевен прес“:

„В Община Плевен функционира „Комплекс за социални услуги за жени и деца претърпели насилие“. Той включва „Кризисен център за жени и деца претърпели насилие“, предлагащ 24 часова услуга с капацитет 8 места и „Дневен център за социална интеграция и рехабилитация за жени и деца претърпели насилие“ с капацитет 20 места, който предлага консултативна почасова услуга. Координатите на Комплекса са публикувани на сайта на Общината.“

За потърсилите помощ  повече информация ни предоставя Николай Дамяновски –  директор на Комплекса за социални услуги за жени и деца претърпели насилие. Ето какво каза той:

„ Комплексът включва две звена. Кризисен център и Дневен център. Кризисният център е с капацитет 8 места. В този център настаняванията са временни, докато се намери по-трайно решение на проблема. Близо 50 деца и и жени са били настанявани в рамките на една година.  Престоят тук е до 6 месеца. Обикновено децата се връщат в домовете им или се настаняват в приемни семейства. Жените напускат Центъра, когато са намерили място за постоянно живеене.  В Кризисния център работят 6 специалисти – 1 психолог и 5 социални работници. В него настаняваме жени и деца насочени съответно от Агенция за социално подпомагане или отдел „Закрила на детето“.

В „Дневен център за социална интеграция и рехабилитация за жени и деца претърпели насилие“  средно на месец около 60 човека получават почасова помощ. Това са консултации със социален работник, психолог или юрист. Всеки случай е индивидуален и жените или децата се нуждаят от различни консултации.  Освен от  Агенция за социално подпомагане и Отдел „Закрила на детето“  понякога към нас хората са насочени от Съда, от Местните комисии за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, от Полицията. Някои хора ни намират по телефона, когато имат нужда от помощ. За последната година и половина рядко се повишиха потребителите на нашите услуги. Пандемията се отрази.

Започнахме една програма за консултиране на мъжете – насилници. Някои от мъжете са с предписание от Съда. Имат определен брой часове за среща с психолог. Ние прибираме жените и децата претърпели насилие, а никой не работи с насилника. Затова, първи в страната предприехме тази стъпка – да работим с насилника. Понякога това са важни хора и изпитват неудобство да идват. Има всякакви случаи – образовани хора, лекари, полицаи, но преобладават тези, в  чиито семейства има липса на пари. Има много случаи, но повечето са прикрити. Насилените се срамуват да си признаят и предпочитат да търпят.

От 1 януари 2020г. до края на септември 2021г. през Дневния център са преминали 1 200 човека – жени и деца. Това са хора от община Плевен. В Кризисния център се настаняват жени и деца и от други места. Ние също търсим за спешно настаняване навсякъде в страната. Правим всичко възможно да помогнем. Но финансирането ни е недостатъчно и специалисти трудно се решават да работят при нас.“

Споделете:

Прочетете също

Новите 14 електробуса и зарядни станции за тях, вече са в Плевен

Новите електробуси. Снимка – пресцентър община Плевен. Нови 14 електробуса и също толкова зарядни станции …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *