1 януари – Васильовден

Sveti Vasiliy
Икона на Свети Василий Велики. Снимка – Интернет.

На  1 януари  православната църква отбелязва паметта на св. Василий Велики, откъдето идват и наименованията на празника Васил, Василовден, Васильовден и т.н. (на този ден е и църковният празник Обрезание Господне). Св. Василий Велики е един от великите философи и писатели на раннохристиянската църква.Автор на многочислени проповеди и писма на богословска тематика (от тях са съхранени до наши дни над 300).

Роден е около 330 г. в Кесария, Кападокия (на територията на днешна Турция). Получава образованието си в Кесария заедно с Григорий Богослов, с когото стават приятели за цял живот. Продължава образованието си в Константинопол, след което прекарва шест години в Атина. След завръщането си от Атина в Кесария, за кратко преподава и се занимава с право.

По-малко от година след завръщането му, животът му се променя коренно, когато чува проповедите на Евстатий от град Сивас (Sebastia, на територията на днешна Турция).

Василий става християнин и през 357 г. предприема пътуване до Палестина, Египет, Сирия и Месопотамия, където изучава аскетика и монастицизъм.

През 362 г. свети Василий е ръкоположен за дякон, и заедно с Григорий Богослов, прекарва следващите няколко години в борба с арианската ерес. През 370 г. е избран за епископ на родния си град Кесария.

Умира през 379 г. от заболяване на черния дроб.

Основните му творби са „За Светия Дух“ (On the Holy Spirit), три книги срещу арианеца Евномий, проповеди върху шестте дни на сътворението на света и др. Василий е най-известен с правилата за монашески живот, които създава, съсредоточени върху живота в монашеската общност, литургичните молитви и труда.

Празнуват носещите имената Васил, Василка и техните производни

Споделете:

Прочетете също

433572064 725495719568899 5571196715337761241 n 732x1024 2

Местят “Парада на приказните герои” в Кнежа на 24 април заради лошото време

Местят “Парада на приказните герои” в Кнежа от 23-ти на 24 април заради лошото време. Събитието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *