1 юли – Джулай Морнинг и стремежът към свобода 

Снимка – интернет.

Джулай Морнинг или Джулаят – по името на известната песен на Юрая Хийп от 1971 година, „Юлско утро”.

 July Morning е спонтанно възникнал хипи празник в България. Началото е дадено във Варна, в средата на 80-те години на миналия век. Джулай на английски означава юли. Въпреки че традицията е свързана с хипи движението в Америка, тя съществува в България и до днес.

Всяка година, в нощта на 30 юни срещу 1 юли големи групи хора се събират по цялото Черноморие, за да посрещнат изгрева. Джулаят е уникален за България поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други европейски страни. За всички негови последователи той символизира стремежа към свобода и мечтата за ново начало и по-добро бъдеще, както е в едноименната песен на Юрая Хийп. От 1976 година към нея се присъединява английският музикант, рокендрол и блус вокалистът Джон Лоутън.  В България става популярен с парчето July Morning.

От 2004 година ежегодно изпълнява песента на концертите в Каварна – Калиакра Рок фест, които се състоят на зазоряване на 1 юли. Почива неочаквано на 29 юни 2021 г. на 74-годишна възраст.  На 19 март 2022 година прахът му е разпръснат на Камен бряг.

42 години след първия Джулай във Варна, традицията ще бъде спазена и сега. В местността „Огънчето“ край Камен бряг, ще има изпълнения на български рок банди като „Red House”, „Do Sho Band“, „Drive your life“, „Антифриз“ и „Sheky and Тhe band”. На много места в северното и южно Черноморие българи ще посрещат изгрева на 1 юли с музика.

Първите слънчеви лъчи ще докоснат черноморския ни бряг при нос Шабла – най-източната точка на България. Именно там, много любители на дивата природа и почитатели на романтичните изживявания на палатка, ще посрещнат изгрева под звуците на музиката. Със задължителната July Morning в момента на изгряващото слънце.

Честит Джулай на всички, които го носят в душата си !

Споделете:

Прочетете също

Александър Трайков е новият заместник областен управител на област Плевен

Иван Петков – Областен управител на област Плевен; Александър Трайков – заместник областен управител на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.