1 февруари – Ден на почит към жертвите на комунистическия режим

Навършват се 76 години от първите присъди на т. нар. Народен съд

Плевенчани отдават почит към жертвите на комунистическия режим. Снимка – личен архив

Денят на почит към жертвите на комунистическия режим се чества на 1-ви февруари по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002).

На 1 февруари 1945 г. Първи състав на Народния съд осъжда на смърт трима регенти, шестдесет и седем депутати, министри, генерали и полковници. Присъдите са изпълнени на същия ден. Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса. Според доклад на Държавна сигурност за девет месеца в страната са изселени 28 131 души и хиляди са убити.

Денят на почит към жертвите на комунистическия режим беше отбелязан в Плевен с панихида за загиналите и поднасяне на цветя на паметника в Гаровата градинка на площад „Иван Миндиликов“, организирани от коалиция „Демократична България – Обединение“

 По този повод Христо Таслаков –  общински съветник  и председател на групата на „Демократична България – Обединение“ каза за „Плевен прес“:

„Отбелязваме 1 февруари, защото имаме къса историческа памет. Който има къса историческа памет, е осъден да повтаря едни и същи грешки отново и отново. Времето е тежко, има пандемия, началото на февруари не е най-благоприятното време за дейности на открито, но е важно хората да запомнят Деня. Да го запазят в сърцата и умовете си. Много хора са били разстреляни без съд и присъда, много хора са прогонени от държавата или са изселени от градовете. На много хора са осакатени съдбите. Семействата на много хора са били подложени на репресии – чак внуците им са лишени от нормален живот, без възможност да се развиват. Унищожен е цветът на българската интелигенция и с това ние, по мое мнение, все още имаме проблеми. Интелигенция не се създава за едно или две поколения.

Не е толкова важно колко човека са дошли на паметника. По-важно е хората да си направят необходимите изводи, така че дай Боже подобно нещо никога повече да не се случва.“

Споделете:

Прочетете също

Спортната зала в Плевен – факти и политика

17 МИЛИОНА ЛЕВА СА В БЮДЖЕТА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА Колаж – Плевен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.