1 ноември – Римокатолическата църква отбелязва Вси светии

Helouin
Светещата тиква е символ на празника Вси светии – Хелоуин. Снимка – Интернет.

На Вси светии Католическата църква отбелязва животът и делото на всички християнски светци и мъченици за вярата. 

Ритуалите около този ден водят началото си от древните чествания на келтската Нова година (в навечерието на 1-ви ноември). Келтите са вярвали, че през нощта срещу празника се отварят вратите на отвъдния свят и се маскирали, за да изплашат духовете. Освен това, носели издълбана ряпа, в която поставяли горяща свещ.

През VIII век, с цел да освободи хората от езическите обреди и страха от демоните, католическата църква определя 1-ви ноември за ден на Всички Светии. Два века по-късно католическата църква обявила 2 ноември за Ден на покойниците. Въпреки наложилите се християнски разбирания за отвъдния свят, потомците на келтите в Англия продължили да гонят духове и вещици в навечерието на Вси светии. С течение на времето празниците се слели в т. нар. Хелоуин.

Хелоуинската еуфория достигнала кулминацията си през ХХ век с комерсиализирането на празника в Съединените щати, Великобритания и Холандия. В него участват най-вече деца, в костюми на скелети, вампири и вещици и обикалят домовете за лакомства.

За да разграничат християнските празници Вси светии и Деня на покойниците някои католически свещеници връщат вечерната молитва в навечерието на празника. Те подновяват, по подобие на Великденската среднощна Литургия, процесиите със запалени свещи и показват връзката на вярващите християни със светлия и свят мир на Възкръсналия Спасител Исус Христос.

Споделете:

Прочетете също

450904168 1001894185270441 6751637468246628993 n

Отлично представяне на НЧ „Осъм – 1894″ с. Градище  на фолклорния фестивал в Славяново

На 6 юли самодейците при НЧ „Осъм – 1894″ село Градище  участваха  във Фолклорния  фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *