Начало | Новини | 1-ви февруари – Ден на почит към жертвите на комунизма

1-ви февруари – Ден на почит към жертвите на комунизма

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1-ви февруари е обявен за Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. Тази година се навършват 73 години от първите присъди на т. нар. Народен съд. 1 февруари 1945 г. е денят, в който посрещат смъртта регенти, депутати, офицери, министри, общественици, жертви на Първи състав на Народния съд.

Народният съд осъжда на смърт трима регенти, шестдесет и седем депутати, министри, генерали и полковници. Присъдите са изпълнени на същия ден. Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса. Според доклад на Държавна сигурност за девет месеца в страната са изселени 28 131 души и хиляди са убити.

Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим се чества на 1 февруари по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002).

В Плевен паметник на жертвите на комунизма има в градинката срещу ж.п. гара. Днес в 10.00 ч. членове на СДС, ДБГ, ДСБ ще поднесат венци пред паметника и ще бъде почетена паметта на хора от Плевен и плевенска област станали жертва на комунизма.

Прочетете също

Тече последният час на фотоконкурса „Моята Кнежа“

Снимка за конкурса. В понеделник, 23-ти ноември, в 16.00 ч. се затваря сесията на гласуване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *