1-ви март – Честита баба Марта !

Баба Марта бързала… Снимка – интернет.

Поздравяваме всички наши читатели с най-обичаното детско стихотворение „Баба Марта бързала”. Пожелаваме им здраве, късмет и вяра в доброто.

Авторът на това великолепно стихотворение заслужава признание и почит в ден като този. Затова поместваме кратка информация за Йордан Стубел – поетът на тихото съзерцание.

Баба Марта бързала,

мартенички вързала:

морави, зелени,

бели и червени.

Първом на гората —

да листят листата.

И да дойдат всичките:

щъркелите, птичките,

първият певец,

Косер хубавец.

После на градините —

да цъфтят гиргините

и латинки алени,

и божури шарени.

Ябълки да зреят,

круши да жълтеят.

А пък на дечицата

върза на ръчицата

мартеници чудни

със ресни червени.

да са ранобудни,

да растат засмени.

Автор – Йордан Стубел

Кой е Йордан Стубел ?

Йордан Стубел. Снимка – интернет.

Това е псевдонимът на Йордан Иванов Бакалов. Българският поет е роден на 19.02.1897 г. в София.  Заедно с Елисавета Багряна е един от малкото поети по това време, чието детство е преминало в столицата. Учи право в Софийския университет, но се реализира в литературата. Сътрудничи на списанията „Театър и изкуство“, „Листопад“, „Златорог“, на издания за деца и юноши.

В сп. „Златорог“ публикува значителен дял от творбите си – над седемнадесет поетични цикъла. Един от инициаторите за създаването на българския П.Е.Н. клуб. Главен уредник на Литературно-художествения отдел на Радио София (1935-43), директор на Българското радио(1945).

Арестуван през 1945, задържан шест месеца в Софийския централен затвор и осъден условно на една година затвор от Народния съд за „профашистки изказвания“.

Снимка – интернет.

Поезията му, в началото повлияна от символизма и от сътрудничеството му в списание „Златорог“, акцентира върху християнските ценности и българските народнопесенни традиции. Богато и талантливо творчество за деца – сборниците „Златни дни“ (1933), „Сговорна дружина планина минава“ (1934, в съавторство със Светослав Минков), „Шарена книжка“ (1929) и др.

Умира на 30.12.1952 г. в София

Споделете:

Прочетете също

„Забавно лято” в плевенското село Асеновци

Снимка – НЧ „Съзнание – 1894“ с. Асеновци На 4 юли са стартирали летните занимания …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.