1 април – Ден за размисъл преди вота на 2 април

РАЗМИСЪЛ

Снимка – интернет.

Днес, 1 април, е Ден за размисъл преди утрешния извънреден парламентарен вот за 49-то Народно събрание. Забранена е политическата агитация и оповестяването на социологически проучвания за нагласите на избирателите.

Разкрити са общо 12 891 секции в страната и извън страната. 216 секции са разкрити в болнични заведения и други социални заведения.

По график всички секционни комисии във страната получават хартиените бюлетини и изборните материали, за да оборудват помещенията за гласуване. В края на деня те ще бъдат запечатани и ще са под полицейска охрана до отварянето на секциите утре сутринта /2 април/.

Студентите могат да гласуват с ученическа или студентка книжка.

Изборният ден в страната започва в 07:00 часа утре, втори април. Вотът в чужбина също започва в 7:00 часа местно време.

Заради часовата разлика, още тази вечер ще започне гласуването в секциите в Нова Зеландия, след това ще отворят и тези в Австралия и Япония.

Предизборната кампания е минала нормално, отчитат от ЦИК.

По отношение на заплахите от бомби в училищата, вътрешният министър Иван Демерджиев, уверява, че МВР ще охранява непрекъснато, през цялото време, така че да не се допуска възможност за нарушаване на изборния процес.

„Абсолютно всички служители на полицията са ангажирани с подготовката на изборите. Ще участват в охраната на изборния процес и противодействия на престъпността по него”, това каза по време на специализираната полицейска операция в село Буковлък, комисар Валентин Георгиев от ОД на МВР-Плевен.

В РИК Плевен няма получени сигнали за нарушения на Изборния кодекс.

Денонощна телефонна линия за сигнали, свързани с изборния процес, е открита в МВР. От 2 март до 3 април 2023 г. включително в Министерството на вътрешните работи ще функционира денонощно открита линия – телефон 02/90 112 98 и имейл izbori2023@mvr.bg – за сигнали, свързани с нарушения на изборния процес при подготовката и произвеждането на парламентарните избори. Подаваните съобщения трябва да са относими към дейността на МВР.

Споделете:

Прочетете също

452647585 881642437340903 4772664195016882653 n

С курбани почетоха свети Илия в червенобрежко

На 20 юли всяка година Православната църква прославя свети пророк Илия – един от най-великите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *