Начало | Култура | 📖„В@з Буки Веди”– единственият училищен вестник в областта

📖„В@з Буки Веди”– единственият училищен вестник в областта

Последният брой на вестника от месец май

„В@з Буки Веди”, училищният вестник на СУ “Иван Вазов”, е единственият редовно излизащ такъв в област Плевен. По този повод разговаряхме с неговия ръководител и вдъхновител – госпожа Радинка Иванова, преподавател по български език и литература в училището. Ето какво разказа тя пред нас:

” Училищният вестник „В@з Буки Веди” се списва от 2010 година и се издава от СУ ”Иван Вазов”. В редакционния екип участват ученици от 8 до 12 клас, обучаващи се предимно в хуманитарни паралелки. Разчитаме на една постоянна група, но непрекъснато провокираме и обучаваме останалите по-малки ученици. Всички материали се подготвят и редактират от редакционен екип под ръководството на Радинка Иванова – преподавател по български език и литература, а предпечатната подготовка е поверена на група ученици начело с преподавателя Йончо Йончев. Изборът на името на вестника е резултат на конкурс сред ученици и преподаватели в училището. Смятаме, че то изпраща важни послания, свързани със словото и знанието!

Досега сме издали 43 броя, последният излезе от печат преди няколко дни. Нарекохме го „различният брой”, защото е създаден извън класните стаи. Ритмичността, която приехме за оптимална, е 5 броя за учебна година и успяваме да я спазваме досега. Никакви професионалисти в съответните области нямат и никога не са имали участие в определяне на тематичното съдържание, подготовката на материалите и предпечатната подготовка на вестника. Редакционният екип се занимава и с разпространението на вестника в училище.

Тържествената церемония от връчването на Специалната ни награда от конкурса „Григор Попов” през 2019 година. Тази година официално връчване не се е провело.

За 10-годишния си живот вестникът се заяви категорично като най-добрия ученически вестник в страната. Носител е четири пъти на първа награда в Националния конкурс за ученическа журналистика „Григор Попов” – Разград. През 2019-а бе удостоен със Специалната награда в същия конкурс. Първата награда в Първия национален журналистически конкурс „Гео Милев” – Стара Загора през миналата година също бе за нас. А тази година в същия конкурс завоювахме второ място. Трето и първо място в две последователни години донесохме в училище и от Националния конкурс „Стоян Михайловски” – Русе. През всичките тези години имаме и десетки индивидуални награди на млади журналисти и репортери, както и награди за целия редакционен екип.

Всички текстове, с които участваме в конкурсите, са част от нашата целогодишна работа и не са създавани специално за това, а са публикувани на страниците на вестника. Всички ние сме изключително доволни от наградите си, защото знаем цената, с която сме ги постигнали.

Преди месец дойде новината и за последната ни голяма награда – от осмото издание на Националния ученически журналистически конкурс „Григор Попов“. По информация на организаторите, в надпреварата са участвали 309 публицистични творби на 179 репортери от 54 учебни заведения в 33 населени места от 21 области. Темата на конкурса бе „Светът под лупа“. Ние се състезавахме в два раздела – индивидуални публицистични материали за вестник и ученически вестници на хартиен носител. Редакционните екипи трябваше да представят по два броя от вестника си, издадени през тази учебна година.

По традиция нашият вестник бе забелязан и отличен с първа награда в раздел „Вестници на хартиен носител” в трета възрастова група „Средни училища”. Голямо е нашето удовлетворение и от това, че точно професионалистите от журито на конкурса присъдиха своята Специална награда на целия редакционен екип на „В@з Буки Веди”.

Голямата индивидуална награда на Община Разград взе Християна Тасева от 11в клас за публицистичната статия „Под игото на общоприетите идеи”. Това не е първата й награда – през миналата учебна година тя получи приза „Добрата новина” в конкурса „Гео Милев” – Стара Загора.

Анна Стайкова от 12б клас стана носител на първо място в раздел ”Есе” за текста си „Отключихме Кутията на Пандора”. Отново на първо място е колективното интервю на Камелия Григорова и Анна Стайкова от 12б – „С журналист за журналистиката”. Двете момичета – Анна и Камелия, са зрелостници и сме много щастливи, че се разделят с училището и с вестника ни с първи награди. Те са естествен завършек на тяхната журналистическа работа и на всичко онова, което научиха и което дадоха на вестника ни. Камелия продължава обучението си в специалността „Журналистика” в УНСС, където бе приета с есето си ”Моите 10 причини да стана журналист”. То бе селектирано сред 10-те най-добри в страната.”

Екипът на “Плевен прес” поздравява своите млади колеги от “В@з Буки Веди” за усърдието, с което списват и поддържат вестника. Нека те не губят своя дух и нека продължават неуморно делото си на съвременни просветители!

Прочетете също

Иконата с мощите на Св. Ефрем Нови Чудотворец посрещат в Кнежа

На 08.06.2020 г. /понеделник/ храм Св. Троица ще отбележи своя храмов празник. По този повод …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *