Ярослав Димитров, ОИК: 118 225 са избирателите в община Плевен

Снимка – БТА

На кратък брифинг, провел се в залата на БТА, председателят на Общинската избирателна комисия /ОИК/ Ярослав Димитров информира за актуалната работа на комисията по подготовката на местните избори.

ОИК-Плевен приключи регистрацияата на партии за участие в изборите за кмет и общински съветници на 16 октомври точно в 17:00. До 24 септември е срокът за приемане на пълния списък с кандидат-общинските съветници и кметове на партиите и инициативните комитети.

По думите на Димитров, до момента имаме 16 кандидат-кмета. 14 са партиините, а двама са издигнати от инициативни комитети. До 24 октомври предстои те да потвърдят участието си. 22 на брой пък са регистрираните листи за общински съветници.

На провелите се консултации за съставите на Секционните избирателни комисии бе взето решение и за тяхната бройка. 162 са СИК-овете към този момент, като в тях ще членуват 1462 души, каза още Димитров. Две се очаква да са подвижните изборни секции. В следващите седмици предстои и обучението на членовете. От тази година има и повишение в парите, които всеки член на дадена секция получава.

Имащите право на глас в община Плевен по справка на ГРАО към 16 юли са 118 225 души. Избирателите, които за пръв път ще могат да гласуват са 540.

Кметове ще могат дс избират по-малко села в сравнение с миналите избори през 2015. Под изискуемия праг за 350 постоянни жители остават Къшин, Ласкар, Горталово, Тученица, Ралево, Тодорово и Къртожабене.

Споделете:

Прочетете също

Започва изплащането на помощи за отопление от 15 август

Снимка – интернет. Изплащането на помощите за отопление за предстоящия зимен сезон (1 ноември 2022 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.