Ямболски шарани на плевенските трапези за Никулден

Любомир Николов, Росица Николова и Любомир Любомиров Николов. Снимка – „Плевен прес“.

Ще има ли шаран на трапезата на плевенчани за Никулден и на каква цена, проверяваме в събота, два дни преди празника.

На пазара, където има най-много рибни магазини, срещаме раздразнение на зададените от „Плевен прес“ въпроси.

Любезно и с желание ни отговарят в последния магазин. Собствениците му са го нарекли „Океан“ и макар да е в най-отдалечения край на пазара той винаги е пълен с купувачи. Вероятната причина е в усмивките на тримата продавачи. Оказват се три поколения от едно семейство – баба, син и внук.

„Шаран ще има. Продаваме го на една и съща цена – 6.50. Този шаран, който продаваме сега е от развъдници край гр.Ямбол. Около Плевен има три, четири водоема, от които идва риба при нас, но шаран няма да има“, казва Любомир Николов докато чисти голяма риба за друг купувач.

„Божа работа е дали ще има навалица за Никулден“ , смее се Росица Николова на въпроса ми и добавя „Винаги предлагаме прекрасна риба, няма недоволни от нас, може да е защото сме бързи. Хората не обичат да чакат, а и искат отношение, да си избере рибата, да му я почистим, да е свежа и сочна. Това е семеен бизнес. Аз съм на 80 години и вече не помня от кога продавам риба. Внукът и той от малък е в магазина.“

Внукът е Любомир Любомиров, студент „Фармация“. Той твърди, че да продаваш риба означава да се грижиш за добрата храна на съгражданите си.

По традиция на никулденската трапеза трябва да сложим пълнен шаран, но за тези, които предпочитат друга риба има прясна таранка, толстолоб, хек, скумрия, сьомга и лаврак.

За Никулден 2020г. ви разказахме за рецептата на баба Гинка от гр.Тръстеник  за приготвянето на никулденския шаран:

https://www.plevenpress.com/%d1%88%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%b0%d0%b1%d0%b0-%d0%b3%d0%b8%d0%bd%d0%ba%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d1%82%d1%80%d1%8a%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%bf%d1%8a%d0%bb/

Сега ви срещаме с хора, които са посветили живота си на рибата като неизменна част от българската трапеза и вярвания. Три поколения правят това с любов. За това и рибата продавана от тях не мирише на тиня, а на любов.

Споделете:

Прочетете също

Никопол празнува на 12 и 13 август

Община Никопол. Снимка – интернет. Община Никопол с празнична програма по случай празника на града. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.