Последни новини
Начало | Интервю | Юрий Тодоров, директор на ПГПЧЕ: Годината ще бъде трудна, но ще излезем от всяка ситуация

Юрий Тодоров, директор на ПГПЧЕ: Годината ще бъде трудна, но ще излезем от всяка ситуация

Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици /ПГПЧЕ/ е едно от най-големите училища в областта. За предизвикателствата пред учители и ученици в условията на пандемия, репортерът на “Плевен прес” Ива Мусова разговаря с директора Юрий Тодоров.

Плевен прес: Как започвате новата учебна година ?

Юрий Тодоров: В Езиковата гимназия в град Плевен в момента учат 850 деца в 35 паралелки, от които 182 са новоприетите в 8-ми клас. За поредна година приемът е реализиран на 100 процента. Всеки випуск е с по 7 паралелки. Педагогическият персонал е окомплектован със 60 човека учители.

Като се имат предвид и учениците от Основно училище „Валери Петров“, в сградата на Езиковата гимназия ежедневно ще влизат и излизат над 1100 души. Ще се справим като разминаваме влизането на учениците от гимназията и на основното училище с 30 минути разлика.

Какви мерки ще приложите съобразно пандемичната обстановка ?

Мерките, които ще приложим, са съобразени изцяло с дадените ни от МОН насоки. Всяка паралелка ще учи в отделна стая и няма да се мести от нея. Кабинетите ще се ползват само по информационни технологии, часовете по физическо образование и спорт ще се провеждат на открито, когато атмосферните условия позволяват. 12-те класове ще влизат само от централния вход и ще бъдат на 1-вия етаж. 11-те класове ще бъдат само на 3-ти етаж и ще влизат от задния вход. Ще се движат по различни маршрути. Принципът е да се спази дистанцията между паралелките и класовете.

Ще работим на две смени. Предвидили сме време между тях, за да бъдат дезинфектирани стаите. Най-сложно ще бъде на 2-рия етаж, където ще влизат различни випуски, но и тук сме предвидили време за дезинфекция при напускането на стаите и влизането на следващия клас. Имаме медицинска сестра, която ще присъства в началото на всяка смяна, като ще се мери температурата когато има видимо неразположение

Всички учители ще бъдат дежурни, като всеки ще дежури в района на стаята, където ще има следващ час. Работим в електронна среда и учителите няма да ползват хартиени носители. Това спестява посещението на учителската стая.

Директорът Юрий Тодоров. Снимка – интернет

В общите пространства децата ще бъдат с маски. За учителите сме подсигурили шлемове или маски. Подготвили сме диспенсъри. Някои родители ни предложиха да закупят биоцидни лампи за стаите.

Хубаво е, че работим в екип с РУО и родителите. Без тяхната активна помощ трудно ще се случат нещата. Организирахме родителските срещи навън и в големите зали. Те бяха посетени масово, всички разбират ситуацията. Възниква един проблемен момент – вероятността учениците да избират как да учат дали дистанционно или присъствено. Ние имаме готовност за всякакъв вариант.

Първите три етажа от сградата ще бъдат активно ползвани. Кабинетите на 4-ия етаж ще бъдат изцяло свободни и ако се окаже, че имаме карантиниран клас, учителят, който е имал присъствени часове и следва да има час с този клас ще може да ползва кабинет, за да проведе часа си онлайн в реално време.

Учителите са получили необходимата техника. Раздали сме им 40 лаптопи. Имаме варианти, но годината ще бъде трудна. Очакват ни въпросителни, но без паника имаме готовност да се справим със ситуацията. Най-добре е обучението да се случва в реално време.

Какво показа анализът на миналата учебна година?

Анализът на миналата учебна година показва, че можем да се справим. Проведохме няколко обучения за работа в Тиймс и сме готови за работа в една платформа.

Дванадесети клас се представиха много добре на матурите. Най-вече сме доволни от олимпиадите, на които последния етап беше в дистанционна форма. Можем да се похвалим, че имаме лауреат на олимпиадата по испански език. Това означава, че си един от първите 5 в цялата страна. Нашите ученици имаха призови места на олимпиадите по гражданско образование, по немски, френски, руски и география.

Екипът ни е железен, особено по гражданско образование за поредна година децата се представят добре. Г-жа Силвия Стоянова /б.а. преподавател по география в ПГПЧЕ/ беше предложена единодушно от целия педагогически колектив за почетното отличие „Неофит Рилски“ и беше удостоена с него. За поредна година тя има едно много сериозно постижение – класирани ученици за последния етап от националните олимпиади по гражданско образование и по география.

Най-голямото ни постижение за тази учебна година е издаването на Немска езикова диплома, нещо което до сега го правеше само Езиковата гимназия в Ловеч. Резултатите на нашите учители са отлични, немската страна беше впечатлена от тях и това се превръща в още една причина училището ни да бъде предпочитано място за езиково образование.

Работата на директора е отговорна. Има предизвикателства пред системата, не знаем какви ще са непредсказуемите моменти. Важно е да сме спокойни и уверени, че ще излезем от всяка ситуация“, каза накрая директорът Тодоров.

Прочетете също

Информационен бюлетин на МВР-Плевен за 23-ти септември

Снимка – интернет ДОСЪДЕБНИ  ПРОИЗВОДСТВАНа 20 септември 2020 година около 11:45 часа в Плевен служители …

Един коментар

  1. Емилия Славова

    Пазя най-скъпи спомени от езиковата гимназия в Плевен, страхотен старт ми даде и винаги, когато съм в Плевен ми се иска да се поклоня на любимите учители.Вярвам, че в тази трудна обстановка за целия свят, учители, ученици и директорът на Езиковата ще излязат с чест, по-мъдри, отговорни и с нови успехи и отличия!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *