Юнски празници в гр.Искър

obshtina Iskur
Община Искър. Снимка – Интернет

Община Искър и Народно читалище „Ламби Кандев 1893“ организират „Юнски празници – 2021“ Искър.

Тържествата са с дългогодишна история, която датира от 1963г. Тогава са проведени първите Пеловски празници. Тогава са свързвани с честването на Спасовден.

class="wp-block-image size-large">Lambi Kandev
Народно читалище “Ламби Кандев 1893” гр.Искър. Снимка – личен архив

Покрай ремонта на читалищната сграда и пандемията, няколко години не са организирани Юнски празници. Сега те са чакани с нетърпение от цялото население.

Iskur
Българска
енциклопедия от 1936г. от фонда на читалищната библиотека. Снимка – личен архив
iskur knigi
В лятната детска читалня са изложени и стари детски книжки, издадени преди езиковата реформа от 1945г. Снимка – личен архив

„Празниците ще се проведат от 9 до 12 юни и включват богата културна програма. Във фоайето на читалището гостите и гражданите от община Искър ще разгледат изложби на стари книги от архива на читалището и експозиции на снимки на града и читалището. Ще имат възможност да видят Енциклопедия от 1936г., читалищна книга на дарители от 1908г., дневник на читалището от 1935г. и още много други автентични документи. Предвидено е представление на театралния колектив „Георги Парцалев“ гр.Левски с режисьор Веселин Плачков, детско парти и фолклорен концерт. Празниците ще завършат с тържествена заря на 12 юни от 22ч.“ – това сподели за читателите на „Плевен прес“ секретарката на читалището Боряна Велкова.

afish Iskur

Споделете:

Прочетете също

voda 1

Подменят водопроводи от ВиК мрежата в област Плевен

Продължават строително-ремонтните дейности на обекти от инвестиционната програма на Дружеството за реконструкция на ВиК мрежата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *