Юлиян Ненчев: Важно е да се гласува за хора от Плевен, които познават проблемите

Юлиян Ненчев. Снимка – Плевен прес.

Юлиян Ненчев е областен председател на „Изправи се БГ“ и бивш депутат от 15 МИР Плевен в 46-я парламент. Водач на пълна листа, с която „Изправи се БГ Плевен се регистрира в РИК за предстоящите избори на 14 ноември.

Г-н Ненчев, водим този разговор в 8 ч. сутринта, тъй като отивате в София за откриване националната кампания на „Изправи се БГ“. Къде ще бъде и как ще я откриете ?

Както всяка година, така и сега ще я открием в близост до офиса на „Изправи се БГ“ на пл. „Славейков“. Там ще бъдат голяма част от водачите на листи. В момента на откриването се представят водачите, които в голямата си част са същите от предишните избори.

Предвиждате ли откриване на кампания и в Плевен ?

Предвид ситуацията, която е в момента с Ковид пандемията и очакваните разпоредби в това отношение на МЗ, по-скоро предвиждам да се съберем с колегите от листата и да направим един водосвет за здраве на всички и за успех в кампанията.

Каква ще бъде основната цел на тази ви предизборна кампания ?

Този път искам да заложа на хората. Да ги покажем в светлината, в която те реално са цял живот. С професиите, които са упражнявали и експертността, която имат. Време е вече да се покажат лицата от тези листи и да не бъдат само плакатни лица.

В предната кампания имахме шатра и всеки ден имаше по 1 или 2 човека от листата, през цялата кампания. Всеки можеше да се срещне с тях, но едва ли всички хора са успели да го направят.  По тази причина този път цялата визуална реклама на кампанията ще бъде с индивидуални визии. За да покажем, че това не са едни хора, които просто запълват позиции от 1 до 18, а хора с изключително богат опит в сферата си и то в абсолютно всички сфери на живота. Имаме хора от земеделието до здравеопазването.

Вие сте част от тези хора, за които говорите. За тези, които не ви познават, кажете коя е вашата професионална област и каква е вашата експертност в нея ?

Може би да започна с образованието. Аз съм родом от Плевен, завършил съм училище „Иван Вазов“, след това Математическата гимназия и то с отличие. После изучавах приложна информатика в Нов български университет. Това е специалност за създаване на интернет технологии. Една от дейностите, с които професионално се занимавам, е създаване на умни системи за администриране и автоматизиране на бизнес процеси. Това е т.н. изкуствен интелект.

Другата ми дейност е социален маркетинт, създаване и популярност на брандове, развитие на хора в социалните мрежи, абсолютно всичко в сферата на социалния маркетинг. В този ред на мисли, голяма част от медиите в България са ми били клиенти.

Другото, с което се занимавам е внос, износ и реекспорт на доста марки козметика. Зареждаме доста от търговските мрежи.

Всъщност тази част от бизнеса ме накара да създам тази система за автоматизация, тъй като в един момент реекспорта ни достигна 16 държави в Европа. По тази причина трябваше да се създадат системи и ние първоначално ги създадохме за нашия бизнес. После ги отворихме за външни фирми, които в момента купуват цялата тази система, като имаме български и чуждестранни клиенти. Но в момента аз съм излязъл от нашите фирми, държа да подчертая това.

Моята експертност е в областта на IT системите ми даде основание за две каузи, които имам в политиката. И заради които влязох в политиката. Едната е свързана с електронното правителство. Не случайно бях в комисията по дигитализация в 46-то НС. Разработил съм цялостна програма за дигитализацията и тя беше  тема за обсъждане в комисията. Всички колеги се съгласиха с нея, че е добра, включително и   с Държавната агенция по електронно управление. Както и с Информационно обслужване.

Тези две институции да се реформират, в тях да се вкарат достатъчно на брой кадърни кадри, с добро заплащане и завръщане на IT специалистите ни от чужбина.

Самото електронно управление в пълния му мащаб може да се случи за по-малко от 2 години.

Снимка – фейсбук.

А втората кауза ?

Втората кауза е за област Плевен.

Какво за област Плевен ?

Темата е много голяма. Преди 2 години бях запознат със статистиките, че Плевен намалява драстично.  И че е най-бързо обезлюдяващата се област.

Това е валидно за цяла България.

Да, но за мен това е доста стресиращо. Може би защото съм от Плевен. В същото време знам колко е трудно в момента,  в Плевен да се прави бизнес. Важно е да се възстанови икономическия климат в града ни. И изобщо възможността за правене на бизнес.

Тук има един парадокс. От една страна фирмите и предприятията търсят хора и не могат да намерят. От друга страна хората са избягали в големите градове заради чисто икономически фактори.

Как тогава ще стане това подобряване на икономическата среда в Плевен ?

Първо е изключително важно хората, които са избрани за народни представители от Плевен, да не забравят, че те са от Плевен след деня на изборите. Т.е. те да настояват и да лобират пред министрите в различните министерства, за държавни инвестиции насочени към нашата област. Тук не става въпрос само за пътища. А за изграждане дори на индустриалната зона, за която толкова много се говори и която е част от Плана за възстановяване.

Плевен е земеделски  район и Министерството на земеделието трябва да му обърне внимание, защото голяма част от големите земеделци са на път да си тръгнат. Не от Плевен, а от България.

Защо ?

Причината е проста – цените на земите са достигнали стойности от порядъка на 2-3 хиляди лева, а от другата страна на брега на Дунава са по 500 евро.

Вероятно това е една от причините вчера, 14-ти октомври, да организирате среща между представители на МЗ и Фонд „Земеделие“ с производители. Само че, защо не я организирахте по-рано, за да избегнете съмненията за предизборна акция ?

Двете покани към двамата министри , на земеделието Христо Бозуков и на културата Велислав Минеков, са изпратени поканите преди две седмици. С министър Бозуков на няколко пъти беше насрочвана дата, но поради ангажименти на министър Бозуков в Европейската комисия и извънредни заседания на МС, все не можеше да стане.

Добре. Каква цел гоните с тази ваша инициатива ?

Продължавам да гоня една и съща цел. Министерството на земеделието да се отвори за всички, които се занимават със земеделие. Хората от министерството да излизат от офисите в сградата на министерството и да се срещат на терен със земеделците.

Вчера /14 октомври, б.а./ дойдоха от дирекция „Животновъдство“, от дирекция „Растениевъдство“, както и от дирекция „Развитие на селските райони“, което е изключително важно за почти всички общини в Плевен, тъй като знаете, че заради броя на населението те спадат към тези програми. Дойдоха и от фонд „Земеделие“.

За съжаление извънредното заседание на МС вчера възпрепятства министъра да дойде.

Целта беше да видят на терен всичко, което се случва. Минаха през мандра „Лазарова“, за която бяха чували, но никога не бяха я виждали.

Заради присъствието във вашата листа на собственичката на мандрата ли беше това посещение там ?

Не. Аз реално не познавам друг млекопроизводител. Идеята беше те да видят един млекопроизводител и той да разкаже всичките си проблеми. Защото един млекопроизводител има два избора – или да изкупува млякото или да има собствени животни. Когато има собствени животни на него му трябват пасища. Но в някои общини пасищата са свършили понеже в предните години министерството е имало порочната практика първо да раздава на ферми с фиктивни животни пасища. И второ да намалява контролните органи като хора. В област Плевен например има само 2 човека, които осъществяват контрол.

Тази среща как ще реши дългогодишния проблем с ниската изкупна  цената на млякото ?

Дори от МЗ вчера разбраха, че те имат изкупна цена 0.65 лв. и вчера научиха, че цената е 0.77 лв. Цената може да се регулира, проблема идва с крайния продукт.

Беше обсъдено нещо, което е изключително важно. Крайният продукт, какъвто е кашкавала и сиренето влизат във веригите и се състезава с тези, които са от имитиращи продукти. Тогава идва големия проблем. И вчера обсъждахме дали не е добре да помислят от МЗ за нещо като „Данък здраве“ или нещо подобно. Защото тези продукти не са полезни влияят за здравето. Така имитиращия продукт ще бъде с цена близка до реалния.

Поставих въпроса и за контрол на растенията, които се отглеждат, тъй като има нарушена връзка между животновъди и растениевъди. По простата причина, че растениевъдите гледат и продават предимно борсови култури.

Снимка – фейсбук.

Какви конкретни ползи и за кого, ще има от това посещение вчера на служители от МЗ ?

Ползи ще има за целия сектор земеделие. Беше посетена и най-голямата фирма за зеленчукопроизводство, която се намира в с. Брест. Нейният собственик има проблем с веригите. Имаше и среща с 30-40 земеделци от областта, на която се повдигнаха много въпроси. По методолията за кандидатстване, утежняващи фактори, документи, оценки, абсолютно всичко. Все неща, които могат да облекчат самите земеделци. На срещата беше зам.изпълнителния директор на Фонд „Земеделие“ Боряна Алексиева, която разясни това, което фонда дава и чу много градивни предложения от земеделците, за да се приложат в работата. Т.е. полза ще има за всички.

Стана дума за вашия бизнес, затова да ви попитам как ще убедите аудиторията, че няма да използвате политиката за лични цели ?

Както казах, фирмата ми се занимава с IT. Няма как да се възползвам, тъй като моята цел е да реформирам двете държавни дружества. В тях да влезе целият IT експертен капацитет в България. Те да разработват електронното управление. Без да има обществени поръчки. В момента държавата е похарчила 2 млрд.лв. за това електронно управление и особен резултат няма. Реформирането на тези 2 дружества /Информационно обслужване и Агенция за електронно управление, б.а./, е свързано и с IT поддръжката на всяка една община.

Да се върнем към предизборната кампания. Каква очаквате да бъде тя в Плевен ?

Има хора, от които очаквам градивна кампания, но има хора, чието поведение е по-скоро „защо другите не трябва да са“, а не „защо те трябва да са“. Мисля, че времето ни изтече за нападки и мисля, че отдавна трябваше да се ориентираме към това какво може да се направи, да търсим някакво обединение. Защото в крайна сметка „Изправи се БГ“ и други платформи се родиха заради това, че модела ГЕРБ трябва да бъде сменен.

Мисля, че е крайно време някои обединения да се случат дори на терен.

В името на какво ?

В името на това да се смени модела ГЕРБ-ДПС.

Какво значи да се смени модела ГЕРБ-ДПС ?

Корупционния модел. Модел, който те водиха във всяка една институция, модел, който влияеше положително на един кръг хора, тесен кръг, а негативно на голяма част от обществото. Хора, които бяха притискани във всеки един аспект – кой с бизнес, кой с работа. Вчера например за срещата се обадиха хора от една институция, които не дойдоха и които казаха „страх ни е“, защото директора ни е от ГЕРБ.

Това е модела ГЕРБ. Насадения страх, корупцията и той върви ръка за ръка с ДПС.

С какво вие сте по-добрия избор в сравнение с вашите опоненти ?

Отговорът не може да бъде еднозначен. Той има две посоки. Първо „Изправи се“ не може да бъде на една плоскост с ГЕРБ и ДПС. Абсурд. Ние никога не сме имали допирни точки с тях. 

Трите формации „Изправи се“, „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ продължават да искат промяна на модела, и които са готови да подпишат в момента споразумение, което да даде онова спокойствие на хората, от което те имат нужда.

Снимка – фейсбук.

Защо при това положение социологическите проучвания поставят „Изправи се. Ние идваме“ под чертата на необходимия минимум от 4 % ?

Аз нямам идея как е правена социологията На въпроса „Защо“ трябва да отговорят социолозите. Абсолютно всеки ден имам срещи с хора. Към „Изправи се“ интереса е засилен. Има разминаване със социологията, защото интересът е доста увеличен. Колегите от другите области казват същото.

В момента структурата на „Изправи се“ вече е над 1 500 човека в областта. И всеки ден се появяват хора, които искат да помагат, да се включат, които са зад нашите каузи.

Аз не отчитам абсолютно никакъв спад в Плевен. Напротив, има по-голям интерес.

Какво ще се случи на изборите нека да видим. Това, че някой ни дава малко над 3 %, ако си спомняте на първите избори също малко ни даваха. Накрая бяхме над чертата и то с не малко.

На вторите избори ни даваха, че сме на ръба, а бяхме доста над чертата. Сигурен съм, че ще минем бариерата. Аз лично нямам никакви притеснения в това отношение. Очаквам в област Плевен или да си препотвърдим резултата, или да е с една идея по-висок. Важно е обаче хората да осъзнаят, че когато гласуват за някого, те не гласуват само за областта.Те гласуват и за националния резултат.

Време е обаче хората да гласуват не само за партиите и формациите, а и за хората в листите. Защото в предния Парламент, Плевен вкара хора, които не са от Плевен. Което лично изпитах на гърба си какво означава да има депутати не от Плевен, но с мандат от Плевен.

Какво означава ?

В комисията по ревизия например,  направихме заседание за боклука в Плевен. Поканих всички колеги от плевенските депутати. Никой не дойде.

Значи има някаква причина и едва ли местожителството е причина ?

Честно да ви кажа, в разговори с хора, които са избрани от Плевен, но не са от Плевен, се разбира, че тях не ги боли за Плевен.

Ние правим избори за народни представители. Има квота от всяка област и тя трябва да е за областта и хора от областта. Т.е. тези, които знаят проблемите , а не механично да се правят едни листи защото в тях трябва да има хикс на брой хора.

Разговаряме в първия ден на обявената предизборна кампания. Какво послание ще отправите към избирателите от плевенска област ?

Най-логично е да им кажа гласувайте за номер 31, за „Изправи се. Ние идваме“. Но ми се иска да им кажа и друго нещо. Важно е да се гласува за хора, които са от Плевен и познават проблемите. Важно е като гласувате за някой, да знаете как да го контролирате този някой и да му искате отчет. Важно е да се гледа кои хора и защо отиват в този парламент. Те трябва да имат каузи свързани и с града, и с областта. Но трябва да имат и национални каузи. Защото ако са каузи само за областта, тези проблеми могат да бъдат решени през общинските съвети.  Но националните каузи са тези, които се решават само в Парламента.

Искам да се виждат хората в листата, тези, които дават експертността. Ща щастие в моята листа имам хора, към които мога да се обърна за всеки един сектор. Листите не са механичен сбор от хора, те трябва да дават познанията във всяка една област.

Така че – гледайте листите, гледайте хората къде са работили, какво са правили. Хората в листите имат огромно значение.

Разбира се, гласувайте с номер 31 на парламентарните избори за коалицията „Изправи се. Ние идваме“. И в частност за мен като водач на листата.

Купуването и продаването на гласове е престъпление !

Споделете:

Прочетете също

Новите 14 електробуса и зарядни станции за тях, вече са в Плевен

Новите електробуси. Снимка – пресцентър община Плевен. Нови 14 електробуса и също толкова зарядни станции …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *