Ще се вдига ли още цената на хляба ?

„Никой не е по-голям от хляба“, българска пословица. Снимка – интернет

В последно време усилено се говори за обективни причини и обстоятелства за поскъпването на хляба. Така ли е в действителност ? По последни данни, у нас добивите от пшеница реколта 2021 са много добри. Те са над 5.8 млн. тона, срещу 4.7 млн. през миналата 2020 година.https://agroclub.bg/news/.

Това означава, че проблеми с брашното и хляба не трябва да има.   Но производители на хлебни изделия алармират:, че хляба ще поскъпне заради по-високата цена на брашното.   https://pronewsdobrich.bg/2021/01/06/ochakva-se-poskapvane-na-hlyaba-v-oblast-dobrich-zaradi-visoka-tsena-na-brashnoto/

 И бият тревога: поскъпва пшеницата, поскъпва брашното, поскъпват горива, енергия и труд, вихри се инфлация. Прогнозата е  цената на брашното да се увеличи с 65 лв. на тон, а цената на масовия хляб от 500 г. да достигне 1.50 лв. И през септември да продължи поскъпването!  

В момента анархията на пазара тече с пълна сила! Вдигат се  цените на голям брой храни от първа необходимост, на услуги и др. В същото време минималната ни работна заплата от 332 евро съставлява едва 20.6 % от минималната в Германия например.  С нашата минимална заплата могат да се купят за месец  583 хляба, а в Германия 1 232 ! И ако в някои страни от ЕС цената на хляба е по-висока от тази в България, да припомним, че и заплатите там са в пъти по-високи от тези в България !

Много от хлебарите се възмущават в социалните мрежи от анархията в цените на хляба. Споделят, че подобно нещо не е имало от години. При тази ситуация в момента, логично изникват въпросите:

-Защо пшеницата поскъпва, щом реколтата е добра?           

 -Защо се дават субсидии на фермерите, без да се държи сметка на добивите и цените?                               

-Защо се прави износ на евтината електроенергия, а българите плащат скъпата?

– Защо при понижаващи се световни цени на петрола, у нас цените на горивата и газта се вдигат ежедневно?                               

– Защо изнасяме качествената пшеница за Испания,   Румъния, Гърция, Либия, Тунис и Пакистан, а в България остава по-лошата?                                                                                 

– При поскъпване на хляба, кои други храни ще са негова алтернатива?      

На тези въпроси до момента няма отговор от партии и служебно правителство. Няма вероятност и за гладни бунтове, за които тръбеше Мая Манолова м.г.  https://www.actualno.com/politics/maja-manolova-predstoi-esen-na-gneva-i-na-tornado-ot-gladni-buntove-news_1477095.html

Сега вече не говори за бунтове, заета с предстоящите избори, както не говорят за хляба и цените, и останалите депутати в Парламента.На всички тях да припомним, че традиционният хляб на българина е пшеничният и ръженият ! Не екзотични и с недоказани качества семена, брашна и смеси от киноа, лимец, чия, спелта и др., чиято цена достига до 10 лв. за килограм.

Да припомним, че цената на хляба е национална политика. Цената на хляба е част от националната ни сигурност. Че не случайно имаме пословицата „Никой не е по-голям от хляба”.

Само че, в България по-големи от хляба се оказаха  олигарси и латифундисти с огромни печалби, субсидии и политическо лоби. В резултат – огромни далавери с цените на тока, горивата, зърното и хляба.

Така че, отговорът на въпроса „ще се вдига ли още  цената на хляба”, е в ръцете на тези, които го купуват. Досещате се защо.

Споделете:

Прочетете също

Благодарствени писма до генералните консули на Русия е изпратил кметът на Плевен Георг Спартански

От ляво на дясно: арх. Невяна Иванчева – Заместник-кмет „Териториално развитие”; Георг Спартански – кмет …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.