Ще изпадне ли Плевен във финансова криза ако кметът не е от ГЕРБ ?

община 2
Община Плевен. Снимка – интернет.

През цялата предизборна кампания се налагаше тезата, че ако кметът не е от управляващата партия, Плевен го грози безпаричие и криза, което ще влоши живота на хората тук. Тази мантра управляващите непрекъснато използват, включително и в дните преди балотажа. Което е пълно незачитане на закони и граждани.

Сред опонентите им обаче така и не се намери експерт, който да обясни с думи прости защо тази мантра на ГЕРБ е манипулация. Което е професионален дефицит и неглижиране информираността на избирателя.

Как стоят нещата с парите ? Бюджетът на Плевен е 103 млн. лв. Около 2/3 от него идват от държавния бюджет. Това са субсидиите за делегираните държавни дейности – образование, социални услуги и т.н. Тази субсидия се определя със Закона за държавния бюджет. И всеки град, в т.ч. и Плевен, получава по силата на този закон дължимите суми. Нима очаквате, че Бойко Борисов ще ги спре само защото кметът не е от ГЕРБ ? Тези, които твърдят това му правят лоша услуга. Борисов може да е бесен на Плевен, но два пъти по-бесен е когато посягат на авторитета му на справедлив и добър  бащица.

Около 1/3 от общинския бюджет се формира от местни данъци и такси. Тях общината ги събира сама. Успешната им събираемост е въпрос на можене от страна на местната администрация.

Да предположим, че новият Общински съвет не приеме бюджета на общината, за да бламира „неудобния” кмет. Тогава той /който и да е той/ има право по Закона за публичните финанси да събира приходите съобразно действащите закони. Както и да извършва разходи в размер не по-голям от размера им за същия период на предходната година.

Така че няма никакво основание за внушаването на страхове, че някой ще спре парите на Плевен или градът ще бъде „забравен”. Хайде малко по-кротко с плашенето и незнанието на хората. Информирайте ги, а не ги плашете ако милеете за тях !

Споделете:

Прочетете също

1 23

Областният управител на Плевен посрещна делегация от Молдова

Делегация от молдовската комуна Гангура, Яловенски район, беше на посещение при областния управител Виолета Иеремиева. Гостите …

2 Последни коментари

  1. Аз ще подгрепя Спартански истински патриот

  2. Спартаски да си ходи в Луковит и да си пие ракията и да си бере гъбите

    Аз пък ше подкрепя Мирослав Николов Петров истински плевенчанин или плевналия ! Родът му в от Плевен , Той живее и ще живее в Плевен . Има жилище , има роднини и приятели . А не съпартийци и чиновници и други подчинени и интервсчии като Адвокаталата с мъжът й управител на най- голямата общинска фирма .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *