Ще бъде ли премахната Панорамата в Плевен?

ПАНОРАМА 1

Снимка: Архив – “Плевен прес”

На 12-ти декември 2023 година започна демонтажът на Паметника на съветската армия в София. Причината – символ е на русофилията, комунизма и влиянието на Москва в България.

Панорама „Плевенска епопея 1877” е строена през т.н. комунизъм. Със съдействието на съветски художници и Москва. Паметник на българо-съветската дружба в миналото. Съдържа всички реквизити на причината, поради която се премахва Паметникът на съветската армия в София.

Трябва ли да бъде разрушена „Панорама „Плевенска епопея 1877” в Плевен? Този въпрос вече се носи в публичното пространство. Плъзнали са слухове за „замразяването” на Панорамата, каквото и да значи това.

По-тревожен е другият въпрос – Защо мълчат за случващото се плевенските историци, художници, учители по история, музейни работници, кметове /бивши и настоящи/, областни управители /бивши и настоящи/, депутати, общественици? Ставащото в София ще стигне до Плевен рано или късно.

Готови сме да дадем трибуна на всеки, който има позиция за случващото се. И който е категоричен в оценката си за съхранението или премахването на плевенската Панорама!

Търсим мнението и на читателите с анкетата, която предлагаме. Какъв е вашият отговор на въпроса „Трябва ли да се премахне Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” ? Резултатите ще бъдат публикувани в края на м. януари 2024 година.

Споделете:

Прочетете също

545359eca6591ac5f37fce801a876dfb 1

Кметът на Червен бряг: 24 май обединява всички нас около езика и писмеността ни като народ

Уважаеми жители на община Червен бряг, Уважаеми педагози, ученици и дейци на културата, Честит 24 …

8 Последни коментари

 1. Стефан Кръстев

  Това ще е най-голямата грешка, която някой се е опитал да направи. Защото мястото за втори път ще бъде удавено в кръв…имам предвид надолу: Долината на смъртта. До там ще наритам всеки, който се опита да доближи паметника.

 2. Дарина Бекярска

  Не трябва да се пипа Панорама * Плевенска епопея 1877 г.” това ще бъде най – голяма грешка ако бъде премахната!

 3. Златко Зайчев

  Ако , не се надигнат най – вече плевенчани няма да се очудя , че ще посегнат на тази светиня .
  Чумата да ги тръшне до деветнайсети коляно дано!

 4. ина антонова

  това би било престъпление спямо националната историческа памет!!!!!!! трябва да се надигнем всички българи и да отстоим историята си!!!!!!!

 5. Христо Ангелов

  Няма да се учудя ако, започнат премахването на всичко което е направено през комунизма,във всички градове. Това ако е вярно ще бъде поругаване на паметта, на всички загинали край Плевен.

  • Виолета Първанова

   ПАНОРАМАТА е символ на град Плевен в памет на загиналите за освобождението край града и в никакъв случай не трябва да се маха!

 6. Галина Пачева

  Когато не можеш да изградиш нещо, най – лесно е да рушиш. Писна ми от тъпи “евроатлантици”! Чудя се от къде се пръкнаха като са родени и живели по времето на тъй наречения соц, а някой дори са му служили и са били облагодетелствани. По голяма глупост не съм чувала. Плевенската панорама е символ!!!!
  Не е лошо тези “умни глави” да си припомнят романа “Пътят към София” на Стефан Дичев.

 7. Кот Д'Ивоар

  Пълни глупости!!! “Панорамата” няма нищо общо с онзи позорен паметник- МОЧА/ПСА!!! Поредната партенка спусната от една партийна централа на “поСирано” 20 за да предизвика полемика между русофилите и нормалните хора!!! “Панорамата” е не само паметник, но и музей! И то не музей на съветските окупатории кръвопийци, а на хората помогнали ОСВОБОЖДЕНИЕТО ни от османското иго-и това не са били само българи и руснаци- а украинци, румънци, финландци, латвийци….. Затова престанете с глупостите, никой няма да затваря, премахва или унищожава-това го могат само престъпниците с партийни книжки от БСП и лумпените от изСраждане!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *