Начало | Новини | Широк отзвук и подкрепа на петицията по повод Хелоуин

Широк отзвук и подкрепа на петицията по повод Хелоуин

За две седмици фейсбук кампанията „Не на Хелоуин ! Да на Будителите !“ е подкрепена от 5 000 души, а петицията е събрала 2 500 подписа. Тази информация ни съобщават от асоциация „Общество и ценности“ в мейл изпратен до „Плевен прес“.

От асоциацията съобщават, че са изпратили писма до: министъра на образованието Красимир Вълчев, зам. министъра на образованието Деница Сачева, председателя на Комисията по образование в НС Милена Дамянова, председателя на Комисията по въпросите на децата в НС Славчо Атанасов, председателя на Комисията по взаимодействие с НПО и жалбите на гражданите Антон Кутев.

Ето част от текста на въпросните писма:

„Според Закона за предучилищно и училищно образование, училището трябва „да осигурява интелектуално, емоционално, социално, духовно-нравствено развитие на всяко дете; да  съхранява и утвърждава българската национална идентичност”. Затова, когато поверяваме децата си на учителите в детската градина и училището, очакваме не само учебните занятия, но и формите на забавление да са подчинени на тези водещи принципи.
През последните години наблюдаваме как Хелоуин все по-агресивно се натрапва на децата ни в българските детски градини и училищаТова се случва с активното участие на учители и възпитатели, които  организират различни хелоуински събития за децата ни – в учебно и в извънучебно време, често в открито сътрудничество с търговците на хелоуински стоки.

Нашата родителска общност е убедена, че празнуването на Хелоуин в детските градини и училища НЕ ОСИГУРЯВА интелектуално, емоционално, социално, духовно-нравствено развитие на всяко дете, И НЕ УТВЪРЖДАВА българската национална идентичност. Хелоуин е не само НЕобразователна, НЕвъзпитателна и НЕестетична, но дори и ЗЛОвредна форма на забавление на подрастващите! Затова мястото му НЕ Е там! Още по-малко в навечерието на действително национален празник като Деня на народните будители.
Като активни членове на демократично цивилизовано общество, продължаваме да очакваме адекватна реакция от институциите, ангажирани с правилното развитие на нашите деца. С основна цел – да се изолират възможните рискове от негативни последствия върху детската психика. Според експертите, ритуалите, свързани с отбелязването на Хелоуин, могат да окажат такива.
От друга страна, масовите чествания на този древен ритуал, останал от примитивни келтски племена, продължава да се толерира в училище, тъй като не е официално забранен. Липсва аргументиран отговор на въпроса – с какво Хелоуин е полезен за подрастващите.  Именно липсата на реакция и защита на този етап, провокира намесата на четвъртата власт и сериозна дискусия в медиите . Ето защо, очакваме вие като най-авторитетните органи в образователната сфера на Република България ДА ЗАЩИТИТЕ децата ни от явлението Хелоуин като се разпоредите българските учители и възпитатели:

Да НЕ включват темата Хелоуин в учебни часове и занимания;
Да НЕ разпространяват в учебните заведения рекламните матриали на търговците на хелоуински атрибути;
Да НЕ сътрудничат в организирането на хелоуински мероприятия в извънучебно време и извън училищните сгради.
ОЧАКВАМЕ да бъдат преразгледани и променени онези текстове от Закона за предучилищно и училищно образование, които отварят врата за Хелоуин в българското училище“.

От асоциацията привеждат мнението на изтъкнати учени, психолози и медии в подкрепа на петицията. Ето някои от тях:

Д-р Николай Михайлов, психиатър, публицист, социален коментатор: „Става дума за пустота. В религиозната сфера няма вакуум, така както няма и в природата. Не е вярно, че това може да остане в регистъра на една еднодневна развеселеност и да стимулира детското въображение чрез изненадата на някакви особени почини, особени инсценировки, особени образи, които сервират ужас и ти да го изживееш по катартичен  начин да се освободиш от него и да влезеш в баналността на деня и в дисциплината на либералния пазарен свят. Става дума за това че през тази празнична система, през тези неща, които коментираме, нахлува дух, освобождават се демонични енергии. Това знаят хората, които не са наивни в духовната област. През тези празници навлиза дидактиката на един вкус към демоничното, към окултното. Това е рискът.  Неутралитет в тази сфера не съществува. Има еволюция на този тип наивна празничност, която приключва с друг тип ексцесии, с друг тип деградация. Това се вижда малко по-късно, не се вижда сега, но ще се преживее, ако не се осъзнае днес.”

Д-р С.Д.Кларк, психолог, интервюира родители и деца след три поредни Хелоуина и наблюдава реакциите на децата. По-малките деца приклякват от страх пред обитаваните от духове гробищни сцени, които се срещат в много американски квартали на Хелоуин. Те са неохотни участници в този карнавал. Кларк установява, че дори и 6-7 годишни деца не разграничават истинската смърт от купените от магазина скелети, висящи по дърветата, и от фалшивите надгробни плочи на тревата. “Децата поставят нещата на истинска плоскост, за разлика от възрастните, които се опитват да заобиколят реални теми като смъртта, като ги третират като забавление”. Също така децата интерпретират страховете на Хелоуин по различен начин в зависимост от личното им положение, като скорошна смърт на роднина или домашен любимец. Според д-р Кларк повечето родители подценяват колко ужасяващ може да бъде празникът Хелоуин за малките деца. (Из статията „Хелоуин може да бъде опасен за децата” от Science on NBC News, 27.10.2005 г.)

Д-р Любомир Калудов, хирург: „Друга криеща се зад този празник опасност е, че вместо да се покаже истинското лице на злото, то се предава в забавна светлина. Предава се посланието, че може да се шегуваме със злото и дяволът да ни забавлява. Агресивността и насилието са развлекателни форми на празнуване. Такава норма на поведение може да има трайни последици върху психиката. Деца от детската градина, облечени като призраци, върколаци, мъртъвци и скелети с брадви и ножове, от които капе кръв. Хелоуин внушава, че злото е около нас, с него може весело да се съжителства, което е насърчаване  на идеите на окултното, на сатанинските организации.”

Румен Стаматов, професор по възрастова и педагогическа психология, доктор на педагогическите науки, автор на университетския учебник „Детска психология”: „Толкова много реликви на смъртта биха могли да породят освен радостно преживяване, и страхово преживяване, а дори самият риск за страхово преживяване трябва да бъде ограничен.”

Виктор Слободчиков, педагог, главен научен сътрудник на Института за изучаване на детството, семейството и възпитанието на Руската академия за образование: „Децата са много възприемчиви и, превръщайки злото в игра, може да размиват в представите си това понятие. После ние ще се сблъскаме с това, че подрастващите, а през следващите години и възрастните, няма да могат да различават лошото и доброто и може дори да станат неимоверно жестоки – обяснява педагогът. Какво ще правим, когато хората започнат да различават лошото от доброто само въз основа на Наказателния кодекс?“ Слободчиков работи върху психо-педагогическо изследване на подрастващите и стига до извода, че празник, в който те се преобличат като вещици и като други отрицателни герои, носи опасност в себе си. (Из „Российская газета”, 2015).

В писмата са посочени и реакциите на българските национални медии и електронни сайтове, както и на чуждестранни такива като Ню йорк таймс, NBC News, Риа новости и др., в които се изразява негативна нагласа относно честването на Хелоуин.

Очаква се отговора на съответните институции и длъжностни лица относно поставените в писмата искания, съобщават от Асоциация „Общество и ценности“.

Прочетете също

Тече последният час на фотоконкурса „Моята Кнежа“

Снимка за конкурса. В понеделник, 23-ти ноември, в 16.00 ч. се затваря сесията на гласуване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *