Начало | Интервю | Шахматният вундеркинд Нургюл Салимова за турнира в Плевен, свободното време и пътя към гросмайсторската титла

Шахматният вундеркинд Нургюл Салимова за турнира в Плевен, свободното време и пътя към гросмайсторската титла

Нургюл Салимова по време на тренировка. Снимка – “Плевен прес”

Международният майстор на шаха и неколкократен държавен шампион в различни възрастови групи Нургюл Салимова е в Плевен по случай стартиралия на втори юли “ДВУБОЙ НА ЗВЕЗДИТЕ” в града. Основният замисъл на минитурнира, в който тя ще се изправи срещу гросмайстор Радослав Димитров, е тренировъчен. Това разбираме от разговора с Нургюл и треньора й Живко Жеков.

Пред нас гросмайсторката заяви, че се чувства мното добре в Плевен, тъй като има добри условия и приятна атмосфера. “Играла съм държавни първенства за жени в Плевен. Имаше и турнир на шампионките, където играха десет от най-добрите жени в България”, заяви Нургюл Салимова.

На въпроса коя й е любимата фигура, Нургюл избира дамата: “Тя ми е любимата фигура. Предпочитам и с коня да играя, въпреки че повечето шахматисти са фенове на офицерите”.

“Плевен прес”: Какво можеш да ни разкажеш за отделните звания в шаха? Каква титла притежаваш ти в момента?

Най-високата титла в шаха е гросмайстор за мъже, в момента аз съм международен майстор за мъже. Това е втората най-висока титла. Също съм и гросмайстор при жените, което е третата най-висока. Тоест притежавам втората и третата титла и ми трябват три норми и 2 500 рейтинг, за да мога да стана гросмайстор за мъже.

Какъв съвет би дала на прохождащите шахматисти?

За началото на играта бих ги посъветвала да си развият фигурите и да рокират бързо.

Остава ли ти време покрай шаха и за други неща – хобита, забавление, учене?

Аз уча в СУ “Васил Левски” – Опака, като преди пандемията бях на училище всеки ден до 15:30. След това се прибирах и тренирах до късно. Нямам много време за хобита, но отделям един почивен ден в седмицата за гледане на филми, срещи с приятели и излизане.

Живко Жеков и Нургюл Салимова. Снимка – “Плевен прес”

Треньорът на Нургюл Живко Жеков коментира пред нас пропуснатите турнири по време на извънредното положение и как това се отразява на формата на състезателите:

“По време на карантината всички състезания бяха спрени. Надявам се да не пропуснем най-важното, с най-високия ранг – Световната купа през септември в Минск. За него се провеждат квалификационни турнири две години. Участват на финалите 64-те най-добри жени в света, като мачовете са на елиминиране. Не е ясно още дали ще се проведе поради нарушения график на турнирите.

Този мач сега /б.а. турнирът “ДВУБОЙ НА ЗВЕЗДИТЕ” в Плевен/ е, за да не се изгуби съвсем игрови ритъм”.

П.П.: В спорт като бокса всичко се изчислява по дни, за да може състезателят да е в оптимална форма в най-точното време. Как стоят нещата с поддържане на формата на състезателя при шаха?

При физическите спортове всичко е изчислено – алгоритми, биоритми и т.н. В шаха в тази част от подготовката сме на любителско ниво. За такава подготовка се изискват доста повече средства. При олимпийските спортове без такава инвестиция, няма резултати. Би било добре и в шаха да има такава възможност, но няма. За това импровизираме.

Пътувания, престои по хотели, такси за участия – всичко това се заплаща от състезателите. Скъп спорт ли е шахът днес? Получавате ли подкрепа от някъде?

Скъп е, защото едно състезание протича десетина дни. Таксите за участия са най-малкият проблем. Хотелите, храната, пътните също ги броим. Още повече, че Нургюл няма 18 години и задължително трябва да има треньор. Хубаво е и психолог, и лекар също да има, но при нас е безпаричие. Федерациите в България са няколко и ситуацията е мътна и кървава, пари никакви. Благодарение на хора като г-н Антонов /б.а. Васил Антонов, собственик на хотел “Ростов”/ оцеляваме и се опитваме да бъдем на световно ниво.

Прочетете също

Петима кандидати ще спорят за лидер на БСП

Петима са успешно регистрираните кандидати за председател на БСП. Техните имена са Валерий Жаблянов, Кирил …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *