Шахматният вундеркинд Нургюл Салимова за турнира в Плевен, свободното време и пътя към гросмайсторската титла

Нургюл Салимова по време на тренировка. Снимка – „Плевен прес“

Международният майстор на шаха и неколкократен държавен шампион в различни възрастови групи Нургюл Салимова е в Плевен по случай стартиралия на втори юли “ДВУБОЙ НА ЗВЕЗДИТЕ” в града. Основният замисъл на минитурнира, в който тя ще се изправи срещу гросмайстор Радослав Димитров, е тренировъчен. Това разбираме от разговора с Нургюл и треньора й Живко Жеков.

Пред нас гросмайсторката заяви, че се чувства мното добре в Плевен, тъй като има добри условия и приятна атмосфера. „Играла съм държавни първенства за жени в Плевен. Имаше и турнир на шампионките, където играха десет от най-добрите жени в България“, заяви Нургюл Салимова.

На въпроса коя й е любимата фигура, Нургюл избира дамата: „Тя ми е любимата фигура. Предпочитам и с коня да играя, въпреки че повечето шахматисти са фенове на офицерите“.

„Плевен прес“: Какво можеш да ни разкажеш за отделните звания в шаха? Каква титла притежаваш ти в момента?

Най-високата титла в шаха е гросмайстор за мъже, в момента аз съм международен майстор за мъже. Това е втората най-висока титла. Също съм и гросмайстор при жените, което е третата най-висока. Тоест притежавам втората и третата титла и ми трябват три норми и 2 500 рейтинг, за да мога да стана гросмайстор за мъже.

Какъв съвет би дала на прохождащите шахматисти?

За началото на играта бих ги посъветвала да си развият фигурите и да рокират бързо.

Остава ли ти време покрай шаха и за други неща – хобита, забавление, учене?

Аз уча в СУ „Васил Левски“ – Опака, като преди пандемията бях на училище всеки ден до 15:30. След това се прибирах и тренирах до късно. Нямам много време за хобита, но отделям един почивен ден в седмицата за гледане на филми, срещи с приятели и излизане.

Живко Жеков и Нургюл Салимова. Снимка – „Плевен прес“

Треньорът на Нургюл Живко Жеков коментира пред нас пропуснатите турнири по време на извънредното положение и как това се отразява на формата на състезателите:

„По време на карантината всички състезания бяха спрени. Надявам се да не пропуснем най-важното, с най-високия ранг – Световната купа през септември в Минск. За него се провеждат квалификационни турнири две години. Участват на финалите 64-те най-добри жени в света, като мачовете са на елиминиране. Не е ясно още дали ще се проведе поради нарушения график на турнирите.

Този мач сега /б.а. турнирът “ДВУБОЙ НА ЗВЕЗДИТЕ” в Плевен/ е, за да не се изгуби съвсем игрови ритъм“.

П.П.: В спорт като бокса всичко се изчислява по дни, за да може състезателят да е в оптимална форма в най-точното време. Как стоят нещата с поддържане на формата на състезателя при шаха?

При физическите спортове всичко е изчислено – алгоритми, биоритми и т.н. В шаха в тази част от подготовката сме на любителско ниво. За такава подготовка се изискват доста повече средства. При олимпийските спортове без такава инвестиция, няма резултати. Би било добре и в шаха да има такава възможност, но няма. За това импровизираме.

Пътувания, престои по хотели, такси за участия – всичко това се заплаща от състезателите. Скъп спорт ли е шахът днес? Получавате ли подкрепа от някъде?

Скъп е, защото едно състезание протича десетина дни. Таксите за участия са най-малкият проблем. Хотелите, храната, пътните също ги броим. Още повече, че Нургюл няма 18 години и задължително трябва да има треньор. Хубаво е и психолог, и лекар също да има, но при нас е безпаричие. Федерациите в България са няколко и ситуацията е мътна и кървава, пари никакви. Благодарение на хора като г-н Антонов /б.а. Васил Антонов, собственик на хотел „Ростов“/ оцеляваме и се опитваме да бъдем на световно ниво.

Прочетете също

Мартин Заимов /ДБО/: В момент на несигурност, свободата на личен избор трябва да бъде уважена

Мартин Заимов, включен в листа на „Демократична България – Обединение“ Плевен. Снимка – интернет Финансистът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *