Чрез изменение на Закона за защита от домашното насилие към разрушаване на традиционното българско семейство

С 1

На 1-ви август в деловодството на НС е внесен проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие. Вносители са Кирил Петков, Бойко Борисов, Делян Пеевски и още петима депутати https://www.parliament.bg/bg/bills/ID/165062

Тези вносители предлагат замяна на думите „фактическо съпружеско съжителство” с ново понятие – „интимна връзка”. И вкарването на нов текст, който гласи: „Интимна връзка” е доброволен относително траен съюз между две лица, който възниква и съществува като фактическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура  и независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личния характер на техните отношения”.

В Закона за защита от домашно насилие изрично е упоменато в чл. 3, че защита може да търси всяко „лице, с което се намира или е било във фактическо съпружеско съжителство”. Тоест има „правно регулирана процедура” – съпружеско съжителство. С него законодателят осигурява защита на съпрузи, т.е. на лица, които са семейство, макар и без брак. А семейството предполага отговорности, деца и ред други права и задължения. Неща, които една „интимна връзка” не предполага. Авторите

на това предложение не уточняват правното съдържание на т.н. „интимна връзка”. Нейната продължителност, цел, съдържание и най-вече – обществена значимост!

Така всеки задоволяващ единствено временните си сексуални мераци, трябва да бъде грижа на обществото чрез промени в Закона за защита от домашно насилие. При това тези промени предвиждат въвеждане на понятието „лица”, без да се уточнява пол, защото било „дискриминация”. Но и без да се предлага правен механизъм относно тези „лица”, така щото да се запази традиционния вид на българското семейство – от мъж и жена! С въвеждането на „две лица” като законова рамка, вратите за еднополовите съжителства и бракове са широко отворени.

Въпросният проект изобщо не се съобразява със становището на БПЦ за семейството, където се казва: „Едно от видовете служения на обществото и ближните ­ това е семейството. Семейството е най-първото човешко общество, тук човек получава началното духовно и нравствено възпитание. В основата на семейството лежи бракът. От нравственото благосъстояние на семействата зависи благосъстоянието и на обществото, и на държавата”.

Семейството и неговото опазване е опазване на националната ни идентичност, на история и традиции, на родова памет и българщина. Този проект за промени в Закона за защита от домашно насилие, са конюнктурни и набързо скалъпени. И наистина будят съмнение за „подхлъзване” към Истанбулската конвенция.

Няма човек или институция, която да не защитава жените от всички форми на насилие. Но не и чрез мерки несъвместими с българската традиция и ценностна система. Нещо, за което и БПЦ има категорично становище: „Българската Патриаршия подкрепя усилията на международните и европейски институции, както и органите на държавната власт в Република България, за защита на жените от всички форми на насилие.

ЗАЯВЯВА, че е против въвеждането чрез Истанбулската конвенция на понятия, несъвместими с българския обществен ред, непознати в националната ни правна система, както и срещу прокарването на идеи, несъвместими с вярата на Светата Православна църква”.

В българския правен мир има достатъчно добри закони, които защитават от насилие личността на всеки. Просто трябва да се прилагат. А промените в тези закони трябва да са подчинени само и единствено на съхранение и опазване на традиционното българско семейство. Ако искаме да се съхраним като народ и държава. А това не става с политически спекулации покрай криминалния случай в Стара Загора. Или със 100-метрови пилони.

Споделете:

Прочетете също

441457767 7095821473855128 6866520973874913945 n

Ивелин Първанов, водач на листата на “Възраждане” в Плевен: АЕЦ „Белене“ е национално богатство, което може да работи 1 век

От ляво надясно: Ивелин Първанов – водач на листата на “Възраждане” в 15 МИР Плевен …

Един коментар

  1. Пряка демокрация

    Тази промяна е пълна недомислица! Вижте само кой я предлага! Ако се приеме, това ще е повод за масови протести срещу фалшивата политическа “сглобка”!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *