ЧРД на Кирил Маричков

КАКВА Е ПЛЕВЕНСКАТА ВРЪЗКА НА ПЕВЕЦА?

marichkov
Кирил Маричков. Снимка – Интернет.

Кирил Кирилов Маричков (роден на 30 октомври 1944 г.) е български певец, музикант и композитор, най-известен с работата си в рок групата „Щурците“.

Кирил Маричков е потомък на видния български революционер и политик Георги Странски, чието име носи плевенската  Университетска многопрофилна болница за активно лечение.

Прабабата на Кирил Маричков – Елена Странска, е сестра на големия деятел по Съединението на Княжество България и Източна Румелия – д-р Георги Странски, член на БРЦК, съратник и кум на Христо и Венета Ботеви, кръстник на дъщеря им Иванка, окръжен лекар на Плевен по време на Временното руско управление.   

Кирил Маричков е внук на видния архитект Киро Маричков, а по майчина линия на диригента Борис Левиев. Баща му, Кирил Кирилов Маричков, учи право и дипломация отначало в Сорбоната в Париж, после в Лозана. Първи посланик на България във Ватикана след 1989 г. Майка му, Ирина Левиева, е художничка.

Първите стъпки на Маричков на музикалното поприще са рок формацията „Бъндараците“. Там свири на бас китара, а през 1967 г., след като Бъндараците се разделят, Маричков и барабанистът Петър Цанков основават Щурците.

Наред с десетки български културни дейци като Васил Найденов, Богдана Карадочева, Тодор Колев, Йосиф Сърчаджиев, Стефан Димитров, Блага Димитрова, Васко Кръпката и др., в началото на 90-те години на 20 век Кирил Маричков активно се включва в движението на демократичната опозиция против управлението на БСП (бившата БКП).

През 1990 г. Маричков е избран за народен представител от листата на коалиция СДС в 7-то Велико народно събрание, но по-късно го напуска. По време на предизборната кампания „Щурците“ записват популярната песен „Аз съм просто човек“, която се превръща в неофициален химн на опозицията.

През 2010 г. е удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за особено големите му заслуги в областта на културата и изкуството.

През 2020 г. получава и най-високото държавно отличие – Орден „Стара планина“ – I степен.

Споделете:

Прочетете също

1 16

Гинеколозите от “Мама и Аз” оперират с уникална за България система за 3D хирургия  

ЕКИПЪТ Е ЧАСТ ОТ ЕДИНСТВЕНОТО ГИНЕКОЛОГИЧНО ОТДЕЛЕНИЕ У НАС, ОКОМПЛЕКТОВАНО С ПОСЛЕДНО ПОКОЛЕНИЕ АПАРАТУРА ЗА …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *