Начало | Без категория | Читателски коментар: Ще се намери ли лек за медицината ни?

Читателски коментар: Ще се намери ли лек за медицината ни?

“Плевен прес” продължава политиката си да предоставя трибуна на всички желаещи и будни граждани да изразят мнението си по актуални или теми табу у нас. Днес публикуваме един страхотен материал, касаещ държавната политика за откриване на университети и факултети повсеместно. При дългогодишна тенденция за трайно намаляване на българското население е някак нелогично и нелепо бройката на ВУЗ-овете и местата в тях постоянно да се увеличава. Така смята и авторът на тази критична статия. Дали човек е специалист в сферата на здравеопазването или не, дали е съгласен или несъгласен с изложената аргументация, си струва да й обърне сериозно внимание. Публикуваме я без редакторска намеса.

Настоящата 2019 година за пореден път убедително ни доказа, че България наистина е страната на неограничените възможности. Стига да се намерят необходимите заинтересовани лица, а и известен финансов мотив, може да бъде осъществено всичко. По всяко време. По всеки възможен начин, без оглед на последствията и без ясна стратегия за бъдещето.


Пролетта ни донесе новината за чисто нов медицински факултет – и то не къде да е, а в “центъра на медицинската наука” – Бургас. Разбира се, че по никакъв начин не желая да засягам бургаската колегия, където работят много кадърни и високвалифицирани специалисти, но фактът си е факт – в Бургас няма нито достатъчно добри бази за подготовка на бъдещите медицински специалисти, нито ясна визия как набързо събрания от различни други университети преподавателски състав ще обучава бъдещите лекари. Нещо повече – бързината, с която Народното събрание (практически без възражения) одобри отварянето на чисто нов факултет без реална обосновка за неговата нужда, ни водят към друго логично умозаключение – че образованието у нас е просто поредният бизнес. Скандално е как едва 3 месеца/три!/ след създаването си бургаският университет ще приеме и първите си студенти. Този срамен факт се допълва от появилата се по-късно в медиите информация, че база на бъдещия Медицински факултет ще стане частната болница на гербаджията и бивш депутат Семир Абумелих.


Интересно е също, че Бургас отваря МФ „в 12 без 5“, тъй като от достатъчно време се говори за промени в Закона за висшето образование, които да наложат отдавна необходимия мораториум върху откриването на нови учебни заведения. “Метастазите” на българското образование ни доведоха до абсурдната ситуация, при която седеммилионна България има 50 университета – 13 от които са с медицинска насоченост и от тях Бургас (който от няколко години има Факултет по здравни грижи) е на последно място според рейтинговата класация на МОН…


Факт е, че в България недостигат здравни специалисти, и то цифрите за дефицита им са плашещи. В Германия обаче, където недостигът е също огромен, нови университети и факултети не се появяват. Аналогична е ситуацията и в други западноевропейски страни, където от десетилетия не са били откривани нови висши учебни заведения – те сигурно не са толкова умни, колкото нашите управници, които позволиха за една година да изникнат 2 нови ВУЗ-а – един в крайдунавския Видин, и бугарския Медицински факултет, за който говорихме.


Може би трябва да ни уплаши и неотдавнашния репортаж на вече спрените от ефир „Господари на ефира“, където, сякаш от меню в квартална кръчма, хонорувани светила на медицината в България четяха „ценоразписа“ за изпити и дипломи по медицина, стоматология, фармация. В такъв случай появата на нови факултети под път и над път, приемащи студенти от най-екзотични краища на земното кълбо, не е никак учудваща.


И ако при лекарите дефицитът е огромен, то зъболекарската гилдия трудно може да се оплаче от оредяване на редиците си. Неотдавнашно изследване показа, че България е втората страна с най-много лекари по дентална медицина в ЕС след Гърция. Нещо повече – огромната част от завършилите български стоматолози работят в големите градове, а цели региони и по-рядко населени общини остават без зъболекар – поради оредяващото и неплатежоспособно население, на което никак не му е до орално здраве. Представител на Българския зъболекарски съюз – д-р Шарков – неодавна съобщи за „скрита“ безработица сред лекарите по дентална медицина – поради намаляващото население и увеличаващите се кадри. Качеството на завършващите кадри е също спорно – предвид факта, че Министерството на здравеопазването отпуска едва петдесетина места за специализация на лекари по дентална медицина на година. Дори в големи регионални центрове специалистите или отсъстват, или се броят на пръстите на едната ръка.


На фона на това изглежда някак нелогично заявлението на ректора на плевенския Медицински университет проф. д-р Томов за стремежа да се открие нов, четвърти Факултет по дентална медицина в нашия град, който да подготвя специалисти с мъглява професионална реализация в бъдеще. Дори в изявлението си пред плевенския Дарик пролича тази неясност, изразена с думите, че „(…) крайните резултати (от откриването на нов факултет) могат да бъдат много отчайващи и дори катастрофални, (…) особено в условията на много силна конкуренция и на демографски срив“.
Защо ли държавата ни не се стреми, по подобие на западноевропейските ни партньори, да подобрява и осъвременява вече съществуващите бази, да повишава квалификацията на вече завършилите дентални (а и не само) лекари, да регулира приема според нуждите на малкия ни пазар? Денталната медицина е област, където държавата много отдавна абдикира от отговорност и това много ясно личи и в Плевен, който разполагаше с една от най-модерните стоматологични бази в миналото. Т.нар. Стоматология в Плевен от няколко седмици вече официално е ликвидирана. Такава стоматологична болница е немислима днес, когато масово в страната лечебната дейност се осъществява по малки кабинетчета, скътани в офис сгради, жилищни блокове, тавани и т.н. А малцината зъболекари, които могат с помощта на европейски програми да откриват свои кабинети, се оказват хора с правилен цвят партийна книжка (по подобие на кадъра на ГЕРБ от Тутракан д-р Василев, за когото в разгара на Апартаментгейт стана ясно, че е оборудвал собствения си кабинет с евро пари). Интересно е уточнението, направено от Общинския съвет, че при откриване на Факултет по дентална медицина към МУ Плевен сградата ще бъде безвъзмездно дадена за учебна база. Нима при подобна разруха може да говорим за разкриване на нови места за бъдещи зъболекари? Или трябваше да унищожим съществуващата база, за да открием нова и модерна?


И за финал може бегло да коментираме и друго решение на Здравното министерство – завършващите специлизанти по държавна поръчка да биват задължавани 3 години след завършване да работят в държавни болници, където е установен надостиг на специалисти. На пръв поглед нелошо решение, зад което обаче прозира неспособността на държавата да предложи нормални условия на труд на младите лекари, за да ги задържи у нас. Логично идва въпросът – а защо държавата не задължи 3 години след завършване на образованието си младите програмисти, информатици, инженери и т.н., чието образование също е било субсидирано от държавата, да работят „по разпределение“? Или на тях им е позволено не само веднага да емигрират, без да плащат неустойки, а и да учат директно избраната специалност на чужд език, за да им е улеснена емиграцията? Не, че ги виня, че искат да напуснат страната ни – нелогично е да търсят неустойка от младите медици, отиващи в чужбина, когато държавата плаща, за да се обучават студенти на френски или немски, които директно да получат работа в съответните страни (подобни програми предлага например ХТМУ, но това далеч не е единственият университет с подобни оферти).


В държавата на абсурдите всичко е възможно – защото тук се действа не държавнически, не със стратегия и хирургична точност, а пожарникарски – просто да се намалят щетите, за да изкретаме още година-две. Или мандат.
Струва ми се, че родната ни медицина е в мозъчна смърт. Затова ни остава един изход – да кажем за нея или добро, или нищо. Или пък Терминал 2.

Прочетете също

БСП – Плевен: Чавдар Велинов да напусне незабавно НС

Чавдар Велинов. Снимка – интернет. На свое заседание Общинския партиен съвет на БСП – Плевен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *