Читалищни дейци с протестна декларация до министъра на културата

Читалищни дейци. Снимка – Плевен прес.

На 6-ти октомври близо 30 читалищни дейци от община Плевен,  са обсъдили и приели декларация по повод провелия се на 27-ми септември конгрес на Съюза на народните читалища. Декларацията е адресирана до министъра на културата Боил Банов, до председателя на Съюза на народните читалища – Николай Дойнов,до Вежди Рашидов – председател на ПК по култура в НС,  до председателя на Общински съвет, Плевен – Мартин Митев, до кмета на Плевен – Георг Спартански, както и до средствата за масово осведомяване.

Поместваме без редакторска намеса изпратената до „Плевен прес” декларация.

ДО

МИНИСТЪРА НА КУЛТУРАТА Г-Н БОИЛ БАНОВ

ДО КМЕТА НА ОБЩИНА ПЛЕВЕН Г-Н ГЕОРГ СПАРТАНСКИ

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ОБС – ПЛЕВЕН Г-Н МАРТИН МИТЕВ

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СЪЮЗА НА НАРОДНИТЕ ЧИТАЛИЩА Д-Р НИКОЛАЙ ДОЙНОВ

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КОМИСИЯТА ЗА КУЛТУРА И МЕДИИ КЪМ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ Г-Н ВЕЖДИ РАШИДОВ

ДО СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,  

Във връзка с проведения на 27.09.2020г. ХХХV-и конгрес на СНЧ, ние – представителите на читалища в Община Плевен, след като случайно узнахме за него и приетите решения, приехме следната

ДЕКЛАРАЦИЯ:

Изразяваме своето възмущение от начина на организиране и провеждане на  ХХХV-ия конгрес на СНЧ и невъзможността да участваме и повлияем върху дейността на най-висшия орган на СНЧ.

Нито един представител на читалищата от община Плевен не е уведомен, че се провежда, общинска и областна конференция за излъчване на делегати.

Остро осъждаме демонстрацията на авторитарност, чувство за безнаказаност и грубо незачитане на закона и морала от г-н Чавдар Луканов-Председател на читалище „Ракитин-1969“, заслужил читалищен деятел, председател на Областния читалищен съюз в Плевен и председател на РЕКИЦ, който на всичко отгоре години наред няма секретар на читалището – безпардонно нарушение на чл. 16 и чл. 17 „а“ от ЗНЧ.

РЕКИЦ- Плевен съществува виртуално, не изпълнява функциите си, за които е създаден, но за сметка на това безконтролно се изразходват държавни средства чрез него.

Не можем да приемем, че един председател може да нарушава както закона, така и устава на СНЧ под каквото и да е форма. Явно е дерогирал ЗНЧ по негови императивни съображения.Създава се манипулирана представа за дейността на читалищата в община Плевен.

Всички подписали решително се разграничаваме от поведението и действията на този председател и „Заслужил читалищен деятел“ Чавдар Луканов и заявяваме пълната си нетърпимост към погазване на ЗНЧ и устава на СНЧ. НЧ „Съгласие 1869“ също се присъединява към тази декларация като един от основателите на СНЧ. Най-старото читалище в региона напусна Съюза и причините за това бяха многобройните нарушения на ЗНЧ, като бяха сезирани различни компетентни органи, но без резултат.

Подписване на декларацията. Снимка – Плевен прес.

В ТАЗИ ВРЪЗКА КАТЕГОРИЧНО НАСТОЯВАМЕ:

1. Незабавно, в качеството му на преизбран за четвърти път за председател на СНЧ, г-н, д-р Николай Дойнов (най-дълго ръководил съюза в неговата 110-годишна история) да се разграничи по ясен и недвусмислен начин от г-н Чавдар Луканов и да се снеме доверието от него като областен председател на СНЧ.

2. Министерството на културата да разреши проблема с РЕКИЦ-Плевен, като незабавно отпуснатите щатни бройки се прехвърлят към Община Плевен.

3. Министерството на културата да се възползва от правата си по чл.27, ал.2, т.5, предл .2-ро от ЗНЧ и сезира ОП-Плевен, при констатиране дори и на една от трите хипотези на чл.27, ал.1, т.1 от ЗНЧ, а именно:

3.1. Дейността на читалище „Ракитин -1969“ противоречи ли на закона?

3.2 .Дейността на читалище „Ракитин -1969“ противоречи ли на неговия устав?

3.3. Дейността на читалище „Ракитин -1969“ противоречи ли на добрите нрави?

Ако това се окаже факт, да се предприемат съответните действия по неговото прекратяване.

 С  УВАЖЕНИЕ: ……………………………………

06.10.2020г.

гр.Плевен

Прочетете също

Община Плевен призовава: Да карантинираме колите поне за ден през Европейската седмица на мобилността

Атрактивни награди за атрактивни снимки ще раздаде Община Плевен

Община Плевен призовава: Да карантинираме колите поне за ден през Европейската седмица на мобилността Община …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *