Читалище „Ракитин“ с възражение срещу писмо на Община Плевен

Председателят на читалище „Ракитин – 1969“ Чавдар Луканов е изпратил до председателя на ОбС Мартин Митев възражение срещу писмо на Община Плевен от 29.01.2018 год., относно прекратяване на договор от 30.01.2009 год., с който на читалището е предоставена за безвъзмездно ползване общинска собственост. Към възражението е прикрепен и анекс от 2014 год., с който се променя т. 10 от раздел IV на договора. Промяната гласи: „Ползвателят няма право да предоставя имота възмездно или безвъзмездно за следните дейности:

  • за хазартни игри и нощни заведения,
  • за дейност на нерегистрирани по Закона за вероизповеданията религиозни общности и юридически лица с нестопанска цел на такива общности,
  • за постоянно ползване от политически партии и организации,

на председателя, секретаря, членовете на настоятелството и проверителната комисия на членовете на техните семейства.

Със свое писмо от 29.01.2018 год. община Плевен уведомява читалище „Ракитин – 1969“, че прекратява договора от 2009-та година за безвъзмездно ползване на общинска собственост находяща се в ж.к. „Стортозия“, гр. Плевен. Изрично е посочено, че това става въз основа на доклад от комисия избрана от ОбС да направи проверка на ползването на общинската собственост от страна на читалищата. В доклада си комисията посочва, че помещението в бл. 5, което се ползва от „Ракитин – 1969“, е отдадено под наем на трето лице като книжарница. Това е нарушение на договора от 2009 г., поради което община Плевен го прекратява.

Този аргумент се оспорва от председателя на читалището, Чавдар Луканов, като във възражението си посочва, че „…Общината не е предприела никакви действия до 30.12.2017 год., а ние си предприехме действия и помещението е освободено, и не се отдава под наем“. Посочва се още, че комисията не е проверила помещението в бл. 5, за да се увери, че то не се отдава под наем и се ползва за читалищни нужди. Посочва се още, че читалището има сключен анекс от предишното общинско ръководство, с който му се дава право да отдава под наем помещения, за да „поддържаме сградите общинска собственост“.

До този момент от страна на председателя на ОбС няма предприети действия. Възражението на Чавдар Луканов е заведено в деловодството на ОбС  и се очакват съответните действия по него.

Споделете:

Прочетете също

Според социологическите агенции „Възраждане” е четвърта политическа сила. Според „Възраждане” – са първа.

Снимка – интернет. Социологическите агенции Тренд, Галъп и Алфа рисърч публикуваха свои проучвания за електоралните …

Един коментар

  1. Абе, тоя кмет и от читалищата ли иска да граби? Няма ли най-сетне те да се организират и да му искат оставката?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.