Читалище възражда коледуването в плевенското село Тодорово

Коледарска дружина от НЧ „Бъдеще 1927“ с.Тодорово. Снимка – личен архив.

Галя Нинова секретар-библиотекар на Народно читалище „Бъдеще-1927“ в с.Тодорово, община Плевен разказа за читателите на „Плевен прес“:

„Какво сме ние българите, без нашите обичаи и традиции? Този въпрос си зададоха група младежи от с.Тодорово и решиха да възродят  обичая коледуване. Екипът на НЧ „Бъдеще – 1927“ ги подкрепи и сега дружината е готова да зарадва хората в селото.

Коледуване в село Тодорово е имало до към края на 30-те години на 20-ти век. Обикновено са били  две групи от млади мъже и  са обхождали селото  от среднощ на  Бъдни вечер до ранни зори на Коледа. Обичаят отдавна е забравен в с.Тодорово, но са останали спомените на по-възрастните за разказите на техните дядовци.  Само млади, неженени мъже можели да бъдат коледари и задължително всеки носел овчарска гега в ръце. Дружината обикаляла по домовете на съселяните си и там пеели песни, наричали и благославяли. А стопаните ги дарявали с колачета, сушени плодове, кървавица и монети.

Това е било преди, а тази година  дружина  млади момчета   ще огласят с  песни за здраве  улиците и домовете в село Тодорово на Бъдни вечер и Коледа.  Събитието  е много вълнуващо за момчетата и за хората от селото, и всички с вълнение чакаме празничната нощ.“

Споделете:

Прочетете също

„Забавно лято” в плевенското село Асеновци

Снимка – НЧ „Съзнание – 1894“ с. Асеновци На 4 юли са стартирали летните занимания …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.