Начало | Новини | Читалища настояват за действия от страна на местната власт и Народното събрание

Читалища настояват за действия от страна на местната власт и Народното събрание

На специална пресконференция плевенското читалище „Съгласие 1869“ съвместно с читалища от общината поставиха въпроса за спешни мерки от страна на местната власт и Народното събрание за промени в Закона за народните читалища, както и въвеждане на санкции за извършени злоупотреби. Председателят на читалище „Съгласие 1869“ в Плевен Ивайло Атанасов, изнесе данни за загуби от 60 хиляди лева от невнесени приходи от рента от страна на четири местни читалища, за незаконни разпоредителни сделки с публична общинска собственост и разпределение на читалищната субсидия без анализ на дейността на всяко едно читалище. Атанасов заяви: „Общинският съвет да извърши анализ на  дейността на читалищата такава , каквато е реално, а не по докладите. Защото всички тези доклади са парфюмирани. Извършвайки този анализ да стане ясно кой кой е. Нека да не е в извънредна сесия, но в точка от дневния ред ОбС нека разгледа всичко онова, което се случва по отношение на политиката спрямо читалищата в община Плевен. Те са 36 на брой, да е ясно виждането тези читалища малко ли са, много ли са, покриват ли съобразно критерии тези 800 хиляди лева, които получават, има ли адекватност за тези пари“.
За липсата на контрол от страна на стария и нов Общински съвети информира адвокат Пламен Иванов, член на УС на читалище „Съгласие 1869“. Той заяви:

„Ще маркирам препоръките  от доклада 2014-та година. Препоръки: Да се изпрати доклада на Окръжна прокуратура. Разбирате ли за какво става въпрос ?! Да се изпрати на звеното за вътрешен одит. Да се прекратят договорите за оземляване, става въпрос за 2014-та година. Контрол от предходния ОбС  аз не знам да е имало. От настоящия също“.
Заради безконтролните злоупотреби с общинска собственост, либералният режим на регистрация в Закона за народните читалища, както и раздаването на субсидия без анализ за извършена дейност, 20 читалища от плевенска област са напуснали Съюза на народните читалища, информираха участниците в срещата.

 

Прочетете също

Рожден ден празнува бившият плевенски кмет Андрей Романов

Андрей Романов. Снимка – лична фейсбук страница. На днешния 30-ти ноември своя 94 – ти …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *