Четири извънредни мерки осигурява държавата на лозаро-винарския сектор

за винопроизводителите

От министерство на земеделието, храните и горите съобщават, че през настоящата година са осигурени 4 извънредни мерки за гроздо и винопроизводителите. За първи път гроздопроизводители могат да кандидатстват и по de minimis.  

Гроздопроизводителите ще имат възможност да получат държавна помощ от 250 лв./хектар, като приемът ще продължи до 2-ри септември 2020 г. в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“.

Извънредна мярка COVID от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г., по предложение на България и с подкрепа на страните членки, измени регламента на ЕС и даде възможност да бъдат заделени 2% от Програмата за обезщетение на земеделските производители, в това число и гроздопроизводителите. Подпомагането е в зависимост от размера на площите на стопанството, най-ниското е до 1 хектар, където помощта, която ще получат е 300 лв. на стопанство, а тези, които имат над 50 хектара – ще получат 13 500 лв. на стопанство

Тази година, заради извънредната ситуация с пандемията, бяха разработени две кризисни мерки по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор.

Едната е за събиране на реколта на зелено, където приемът е приключил. За бране на зелено на гроздопроизводителите вече са изплатени малко над 1,5 млн. лв. за площ 544 хектара.  

Другата кризисна мярка, която е в помощ на винопроизводителите е за кризисно съхранение на вино. Там приемът е приключил и след края на проверките, ще бъдат изплатен бюджетът по мярката до 5 млн. лв.

Прочетете също

Василий

Днес е Банго Васил – „Сурва-сурва година, догодина – пак живо и здраво“

Днес е Банго Васил - „Сурва-сурва година, догодина – пак живо и здраво“ Васильовден или …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *