Последни новини
Начало | Култура | Четирима кандидати за директорското място в МУИ „Любомир Пипков” – Плевен

Четирима кандидати за директорското място в МУИ „Любомир Пипков” – Плевен

Четиримата кандидати за длъжността “директор” в МУИ “Любомир Пипков” – Плевен. Снимка – интернет.

Жечка Димитрова, Румен Тодоров, Николай Михайлов и Диана Русева са четиримата кандидати явили се на 5-ти ноември  на обявения от Министерството на културата конкурс за директор на училището. И четиримата са представили свои концепции в 5 страници, за развитието на училището в следващия 4-годишен период.

Комисия под председателството на проф. д-р Димитър Цанев – ректор на НМА „проф. Панчо Владигеров” проведе събеседване с всеки един от кандидатите. И към четиримата бе отправено питане как като директори биха работили с родителите,така че да ги убедят в приложимостта на изучавания инструмент. Както и какво биха направили за балансирането на различните специалности в училището.

Николай Михайлов, който е зам . директор по учебно – творческата дейност в училището постави като акцент в работата си дигитализацията на учебния процес и електронните дневници. Нивото на преподаване, необходимостта от подготвителен клас, организираните изяви са нещата, на които би заложил.

Жечка Димитрова, дългогодишен директор на училището, открои като важни за неговото бъдеще 4-те международни форума, които се провеждат: за акомпанятори, китара, ударни инструменти и акордеомания. През 2020 година училището ще отбележи своята 60-годишнина и по този повод е създадена фондация „Божко Шойков”, чиято цел е да направи ядрото на празника. Жечка Димитрова обясни, че проекта за нов корпус на училището е споменат от нея в концепцията, за да напомни, че има такъв. Той е финансиран от МК, но за строителството на този корпус – средства няма. Тя изтъкна добрата съвместна работа на училището с културните институти в града.

Румен Тодоров, преподавател по акордеон, даде като пример за бъдещо привличане на ученици във всички специалности, това, което той е постигнал с инструмент като акордеона. От липсата на желаещи да го изучават, до сега, когато вече местата са пълни и в училището има нови инструменти. Най-важен според него е човешкият фактор. Преподаватели – професионалисти, мотивирани деца и родители, както и добро заплащане – са гаранция за успех. Училището според него трябва да бъде училище за талантливи и даровити деца. Да се инвестира в инструменти и материална база. Друг стимул са изявите и международните форуми. Партньорство с частните музикални школи, другите училища по изкуствата в страната, културните институции в града и мотивацията на деца и родители за избор на специалност, са в основата на работата на бъдещия директор. За значението на човешкия фактор той посочи обстоятелството, че като преподавател по акордеон е постигнал не само голям интерес към инструмента, но и неговото закупуване от страна на родители, които желаят детето има да се развива. Един акордеон струва между 12 – 15 хиляди лева, посочи Тодоров. В момента 4 деца имат лични инструменти въпреки високата цена, на 2 – родителите са поръчали акордеони от Италия, а на други две родителите са закупили от т.н. втора употреба. Слабост, според Румен Тодоров, е небалансираното развитие на специалностите в училището и липсата на представителни оркестри. Нещо, което в градове като Ловеч, Троян, В. Търново е постигнато.

Диана Русеваа, преподавател по пиано, изтъкна в представянето си значението на преподавател – професионалист за развитието на дадена специалност. Като неуспешен пример посочи закриването на специалност „драматичен театър” в училището. Според нея специалност „поп и джаз пеене” трябва да се изучава още от 5-ти клас. В концепцията си е заложила събирането на доброволческа такса като начин за дофинансиране дейностите в училището.

Към всички участници бяха зададени допълнителни въпроси, в т.ч. и от Ваня Делийска, която е член на комисията като представител на Обществения съвет към училището.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени  На наш въпрос към МК кога ще стане това, ни беше отговорено, че се обработват данните от всички проведени конкурси за директор на училищата по изкуствата в страната

 Окончателното решение ще бъде обявено на сайта на министерството. Желаещите да се запознаят подробно с представянето на четиримата кандидати от плевенското училище, могат да направят това чрез ютуб, където са качени видеа с тяхното представяне.

Прочетете също

Различията между Северна и Южна България бяха темата на онлайн форум в Свищовската стопанска академия

Кръгла маса на тема „Статистически измерения на регионалните различия и неравенства между Северна и Южна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *