Начало | Новини | Четвъртокласници от НУ “Христо Ботев” научиха за редките птици и растения в парк “Кайлъка”

Четвъртокласници от НУ “Христо Ботев” научиха за редките птици и растения в парк “Кайлъка”

Снимка – НУ “Христо Ботев”.

25 четвъртокласници от НУ „Христо Ботев“ се включиха в урок-беседа за защитените птици и лечебни растения в защитена местност „Кайлъка“. Младежите продължиха с интерес участието си в поредицата от срещи с експерти по проект „Кайлъка – живата изследователска лаборатория на природата“.

В разговор с доц. Росен Цонев те научиха повече факти за някои от срещащите се в ЗМ „Кайлъка“ редки видове птици, вписани в Червената книга на България :белоопашат мишелов, голям ястреб, бухал, черен щъркел, черен кълвач и сив кълвач. Освен интересна информация за местообитанията им и нуждата от опазването им, учениците научиха с какво се хранят птиците. Най-много оживление сред четвъртокласниците под ръководството на г-жа Галя Георгиева, предизвика прослушването на различните звуци (песни), които птиците издават – напр. при търсене на партньор, при тревога, в полет.

Втората част от беседата бе посветена на лечебните растения, които се срещат в ЗМ „Кайлъка“. Децата научиха, че България е една от водещите страни по износ на билки в света – нареждайки се на 4-то място. Разпознаха част от растенията, които са срещали в „Кайлъка“ и брали със своите родители – напр. коприва, бъз, и научиха повече за полезните им свойства и употреби – за лечение на различни заболявания.

Снимка – НУ “Христо Ботев”

Важна част от беседата беше посветена и на това как да опазваме лечебните растения и птици, изпаднали в беда. Освен желанието да помогнат, децата научиха, че трябва да бъдат и внимателни и да се свържат с експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите, за да бъдат посъветвани какво и как да направят, без да нарушават законовите изисквания и без да причинят стрес и увредят допълнително състоянието й до намесата на контролните органи.

Учениците с интерес записаха страници в Интернет, на които ще могат да продължат да четат повече за птиците в България и да слушат песните им, за да могат да ги разпознават и при разходките си сред природата, в ЗМ „Кайлъка“.

Беседите са част от проект „Кайлъка – живата лаборатория на природата“ и се провеждат с подкрепата на Обществения борд на TELUS International в България.

Прочетете също

Ремонт на площадите в четири населени места извършва Община Гулянци

През месец август стартираха дейностите по проекта на Община Гулянци „Реконструкция и благоустрояване на площадни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *