Четвъртата въздушна обиколка на България премина празнично през Долна Митрополия

VVVU G Benkovski
Първокурсници от ВВВУ “Г.Бенковски” се запознават със самолети от леката и ултралеката авиация. Снимка – Пресцентър.

Фондация „Български военновъздушни сили“ организира със съмишленици и приятели Четвъртата въздушна обиколка на България в чест на Деня на независимостта. Обиколката е под патронажа на Президента Румен Радев.

В обиколката участваха въздухоплавателни средства от сдруженията на българската лека и ултралека авиация /Асоциация на собствениците на въздухоплавателни средства и пилотите в България-АОПА, Българска асоциация на леката и свръхлека авиация – АУЛА/.

На 22 септември  на лицензираната летателна площадка „Долна Митрополия- LBPL“ между 10.30 ч. и 12.00 ч. кацнаха 15 граждански въздухоплавателни средства.

Те бяха посрещнати от екипите на ВВВУ „Георги Бенковски“ и ВВУБ – съорганизатори на обиколката  и първокурсниците курсанти от Училището.

class="wp-block-image size-large">viber изображение 2021 09 22 14 54 12 619
Снимка – Пресцентър.

Пилотите и придружаващите ги, около 40 души бяха приветствани от началника на ВВВУ „Георги Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски.

Полковник доцент д-р Мануш Христов / в униформа на офицер от Въздушните на Негово Величество войски/ припомни важни моменти от историята на Школата за висш пилотаж, поставила началото на летателната дейност на летище Долна Митрополия, приноса й за защита на националния интерес -1943-44 г. и трансформационните процеси в авиацията след 1945 г.

viber изображение 2021 09 22 14 54 41 398
Снимка – Пресцентър.

Председателят на фондация „Български Военновъздушни сили“  бригаден генерал/о.з./ Спас Спасов изрази  удовлетвореността си за отличната организация и съпричастност към провеждането на Четвъртата въздушна обиколка като награди бригаден генерал Юлиян Радойски , полковник Петър Банков и полковник Мануш Христов . С грамоти бяха отличени и ангажирани с организацията.

Лошите метеорологични условия не позволиха да бъдат извършени мотивационни полети, но началото е поставено, а има и не малко поводи, по които да се осъществят редица съвместни идеи между Фондацията, Училището и Базата.

Първокурсниците все пак имаха възможност да се запознаят с различни самолети от леката и ултра леката авиация.

Пресцентър ВВВУ “Г.Бенковски”

Споделете:

Прочетете също

1 5

Състезания по гребане с туристически каяк, спускане с велосипеди и футбол тази събота в Плевен

Поредица от спортни прояви ще бъдат част от съботния ден в Плевен, съобщават от общинската …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *