Начало | Култура | Честит 24-ти май !

Честит 24-ти май !

Св. Св. Кирил и Методий. Снимка – интернет.

Без шествия и цветя, но с азбука, с писменост ! И време да оценим какво уникално нещо имаме като българи – своя азбука, своя книжовност ! А българската книжовност е свята, защото от свят мъж е създадена, пише Черноризец Храбър. И нека не се заблуждаваме, че притежаваме просто една културна, научна и литературна ценност, която ни идентифицира, защото е много, много повече от това. Българската писменост е магия от корена. И затова не е за всеки.

Една азбука, една вяра, един народ. Това е кодът на буквите, дадени ни от Светите братя Кирил и Методий. Това е и нашия очевиден дял на сътворци на днешната цивилизация /проф. Б. Биолчев/.

Затова 24-ти май е толкова обичан от българите. Защото не е празник на политици и военни, а на духовността. На културата и науката. На хората градящи устоите на нацията. На хората даващи ни идентичност. И на тези, които възпитават поколенията след нас.

Затова да почетем днес езика и буквите ни. Да почетем светците, които ни ги дадоха и тези, които знаят, че “народността не пада там, дето знанието живей”

Честит празник българи !

Прочетете също

Плевенчани се поклониха пред паметта на Ботев и загиналите за родна свобода (снимки)

Паметта на загиналите за свободата и независимостта на България бе почетена днес от плевенчани пред …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *