Начало | Новини | Честит Международен Ден на учителя на 3 339 учители в плевенска област

Честит Международен Ден на учителя на 3 339 учители в плевенска област

Честит Международен Ден на учителя !

По инициатива на ЮНЕСКО от 1994 г. Международният ден на учителя се чества на 5-ти октомври . Към настоящият момент тази дата се приема от над 100 държави, в това число и България. През 2006-та година страната приема решението на ЮНЕСКО.

По данни на НСИ от 2018 год. учителите (без директорите и помощник-директорите с преподавателска заетост) в общообразователните и специални училища през учебната 2017/2018 година са 1 821. Това е с 300 повече в сравнение с предходната година.

По данни на РУО – Плевен, в момента учителите в областта са 3 339. В това число и учителите в детските градини. Тези учители обучават 27 000 ученици от начален, среден и горен курс.

В същото време, както „Плевен прес” писа, търсят се 138 учители в плевенска област.

Днешният Международен ден на учителя се отбелязва заедно с корона вирус. Той е заразил около 90 учители в страната, по данни на НОЩ /Национален оперативен щаб/.

В плевенска област към момента има само 1 поставен под карантина учител, по данни на РЗИ.

Нямаме данни колко плевенчани помнят първата си учителка, научила ги на българската азбука, на четмо и писмо. Дано са повече, защото от тук започва житейският и професионален път на всички ни.

На нашите учители пожелаваме здраве, за да издържат на болестите в живота и образованието. Иска ни се да припомним познатата сентенция, че посредственият учител разказва, добрият обяснява, най-добрият показва нагледно. Но великите учители вдъхновяват.

С пожелание да има повече такива учители, които вдъхновяват, казваме с благодарност на всички – Честит празник !

Прочетете също

Онлайн ще се проведе научната сесия за студенти и преподаватели на Медицинския колеж

Осемнадесетата национална научна сесия за студенти и преподаватели, организирана от Медицински колеж към МУ-Плевен, се …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *