Последни новини
Начало | Новини | Честит Курбан Байрам на всички мюсюлмани!

Честит Курбан Байрам на всички мюсюлмани!

Иска се прошка от по-възрастните членове на семейството, като се почва от дядото, бабата, бащата, майката, по-голям брат/сестра. Най-малките членове от семейството се възнаграждават с лакомства.

Курбан байрамът е мюсюлмански празник на жертвоприношението в чест на приключването на хаджа /така се нарича поклонението в град Мека/. То е най-голямото годишно поклонение в света. Това поклонение е сред 5-те стълба на исляма и всеки мюсюлманин е длъжен да го извърши поне веднъж в живота си, ако му се удаде възможност. Изразява солидарността на мюсюлманите и отдаването им на Аллах /отбелязван на 10–тия ден от месец по мюсюлмански календар, в памет на жертвоприношението на пророка Ибрахим/.

Самото поклонение продължава около седмица, празникът на жертвоприношението бележи една от върховните ритуални практики. Тези, които празнуват празника у дома, правят церемония, подобна на тази, която се провежда на същия ден в Мека. Първо се принася в жертва агне или други жертвени животни и месото се приготвя за хранене или като дарение на бедните. Жертвените животни се наричат още курбани – овце, кози, камили, крави и телета. Чете се специална молитва преди жертвоприношението. Курбан байрам е 70 дни след Рамазан байрам и продължава 3 или 4 дни. От по-възрастните отново се иска прошка. За благодарност към Аллах, че го е дарил с богатство, всеки, който има над определен брой овце, кози, крави и т.н., трябва да направи курбан. Който не отглежда животни за курбан, си купува, ако има възможност. Една част от курбана се разпределя на нечетен брой (3, 5, 7, 9) парчета (нарича се пай) и се раздава на бедните, съседи и близки.

Прочетете също

По нещо за всяка възраст в Руския културен център

Руски културен център, РБ “Хр. Смирненски” – Плевен. Снимка – Плевен прес. Регионална библиотека „Хр. …

3 коментара

  1. Цветанка

    Ее,чудесно сте обяснили същността на празника. Уважавам всички религии и традиции. Поздравявам всички мюсюлмани за празника! Да са живи и здрави и да продължим да живеем,да празнуваме, да се радваме и страдаме заедно както винаги е било!

  2. анелия - айсехел

    Казвам се Айсехел , и съм от гр.Варна . Пиша за да изкажа своето задоволство от статията, която внася яснота в нашите празници . Ако се замислим глобално , ще видим , че религиите са близки в много от нещата , от празниците … Поздрави на екипа !

  3. похвално е , че се обръща внимание на всички празници .. Много български граждани са мюсюлмани и нека уважаваме техите обичаи . Бих направила препоръка – пишете и за католическите традиции .. в Плевенска област има достатъчно католици , а във Велико Търново служи отец Страхил , който превеждаше на Папата миналата година …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *