Честит Йордановден!

Bogoyavlenie
Богоявление. Снимка – Интернет.

Кръщение Господне, също Богоявление, Водици или Йордановден е християнски празник, отбелязващ кръщението на Иисус Христос в река Йордан, който се чества на 6 януари по Грегорианския календар.

Празникът носи името „Богоявление“, защото при кръщението си във водите на река Йордан Иисус Христос се явил на света, провъзгласен от Бог Отец като Негов Син.  

Западната християнска традиция посвещава празника Богоявление на събитията, свързани с раждането на Исус Христос.

Богоявленският празник е свързан с великото водосвещение, което напомня, че при бреговете на река Йордан Бог е обновил чрез вода и Дух овехтялата от греха човешка природа.

На Богоявление се практикува обичаят да се скача в река, за да се извади хвърления от свещеника кръст. Противно на общоприетото мнение, Православната църква не забранява изрично жени да участват в ритуала. След водосвета свещеникът хвърля кръста във водата, а мъжете го изваждат. Този, който пръв стигне до кръста и го извади, ще бъде здрав и щастлив. Вярва се, че ако кръстът замръзне, годината ще бъде здрава и плодовита. Там, където е хвърлен кръстът, болните се изкъпват (напръскват), за да оздравеят. Също така и всички останали си измиват лицето и ръцете „за здраве“.  

Името на празника – Мъжки Водици – идва от обичая да се къпят само младоженците и момченцата до едногодишна възраст.

Ако на Йордановден времето е студено и сухо – годината ще бъде добра и плодородна. Замръзне ли хвърленият във водата кръст, годината ще бъде здрава и плодовита. Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив. Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае.

Обредната трапеза на Богоявление включва прясна пита, колачета, сарми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, боб, орехи, вино.

Имената Йордан и Йорданка не попадат в топ 10 на предпочитаните имена за десетилетието 2011 – 2021г. През 2021г. името Йорданка носят 34 180 жени, Йордан се казват 45 705 мъже.

По данни на НСИ на Йордановден през 2022 година имен ден ще празнуват 133 420 българи, от тях 71 389 мъже и 62 031 жени.

Честит имен ден на  Богомил, Йордан, Йорданка, Данчо, Богдан, Богдана, Божидар, Динко, Диньо, Дана, Дан, Божан, Божана, Божил, Боголюб, Боголюба!

Споделете:

Прочетете също

640 420 sela bez tok zaradi otkradnata zhica

Разкриха кражба на ток в село Милковица

Разкриха кражба на ток в частен имот в село Милковица на 12 април. Електрическото табло …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *