Честит Ден на шегата – 1-ви април !

Светът е оцелял защото се е смял. Снимка – интернет.

Денят на шегата се празнува в различни страни по света на 1 април  всяка година. Денят на шегата не е официален празник       но е спечелил широка популярност и се празнува като ден, в който много хора се шегуват и разказват забавни небивалици на свои приятели, семейство, учители, съседи и колеги

Откъде обаче, и защо, се е появил този ден? Оказва се, че историята носи много свидетелства, които сами си противоречат и няма достатъчно информация за произхода на празника. 

  • Според една от теориите всичко започва от поема на Чосър за лисицата и петела, в която лисицата си прави шеги с пернатото. В нея се споменава, че действието се развива „32 дни след началото на март“, което много хора изчисляват като 1 април. Противниците на тази теория обаче смятат, че става въпрос само за съвпадение.
  • Втората ни отнася в Древен Рим, където традицията за шегаджийски закачки на пролетното равноденствие се смята и за родоначалник на днешния празник. Част от закачката например била слугите да командват господарите или децата да командват родителите си „на шега“.
  • Първите истински отбелязани данни за честване на 1 април обаче са от Франция и Холандия в началото на 16 век, където 1 април бил ден на риболова. И тъй като рибите са достатъчно „глупави“, за да се хванат на въдица, се зародила традиция и хората да се ловят така на шеги.

И до ден днешен във Франция и на други места в Европа има практика на 1 април на гърбовете на хората да се закачат рибки, направени от хартия.

Прочетете също

1088,23лв. е средномесечният осигурителен доход за страната за месец март

1088,23лв. е средномесечният осигурителен доход за м. март,върху който ще се изчисляват новоотпуснатите пенсии

Националният осигурителен институт обяви, че размерът на средния осигурителен доход за страната за месец февруари …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *