Честит Великден на 5 164 католици в област Плевен !

ВЕЛИКДЕН
Снимка – интернет.

Днес, 17-ти април 2022 година, е католическият Великден. Празнуват го 5 164 католици в област Плевен. Католиците в страната наброяват 43 811 по данни от последното преброяване през 2011 година. Само в плевенска област те са били 7 005 през 2001 година. Броят им намалява и през 2011 година те са 5 164.

Католицизмът е четвъртото по численост вероизповедание в България след православното християнство, исляма и протестанството. Католическата църква в България има два обреда: западен – Никополска епархия и източен – Софийска. Първият епископ на Никополска епархия е Филип Станиславов, родом от село Ореш. В българската история е останал като автор на първата печатна българска книга „Абагар”. Издадена е през 1651 година.

И при двете църкви католическа и православна, периодът, в който може да се чества Великден, е 5-седмичен, но за католическата църква този период започва по-рано. Обикновено католическият Великден се пада седмица преди православния. Православните християни спазват изискването православния Великден да не съвпадне с еврейската Пасха.

И за католици, и за православни задължителен е обреднит хляб /козунакът/. Боядисаните великденски яйца – също. Какви са разликите ? При католиците символът на Великден е заек, при православните – яйцето. При православните – на самия ден се “бият” боядисаните яйца, при католиците яйцата се крият по поляни или на други места и децата ги търсят. При православния Великден хората се поздравяват с “Христос Воскресе” и отговорът е “Наистина Воскресе”. При католиците – празникът се нарича Пасхано тридневие и според Отеца е сърцето на литургичната година. С първото боядисано червено яйце се прави кръстче на челата на децата в п равославното семейство. При католиците – кошница, пълна с храни, се осветява на сутрешната Великденска литургия.

Независимо от обредните разлики и време на посрещане на Великден, католици и православни сме християни. И като такива славим възкресението на Иисус Христос и вярата, че животът побеждава смъртта. Вярата, че християнството е в основата на хуманизма, прогреса и мира.

Честит Великден на събратята католици от област Плевен !

Споделете:

Прочетете също

450904168 1001894185270441 6751637468246628993 n

Отлично представяне на НЧ „Осъм – 1894″ с. Градище  на фолклорния фестивал в Славяново

На 6 юли самодейците при НЧ „Осъм – 1894″ село Градище  участваха  във Фолклорния  фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *