Честит Великден на католици и арменци в област Плевен и страната!

DM 2
Католическата църква “Дева Мария от Фатима” в Плевен. Снимка – интернет.

На 31-ви март католиците и арменците празнуват Възкресение Христово. Освен в София големите католически общности у нас, според различни данни са в Пловдив, Русе, област Плевен и др. Католици и православни празнуват светлия празник на различни дати. Православните ще отбележат Възкресението на Иисус Христос на 5 май, католици и арменци днес – 31-ви март.

Празнуват го 5 164 католици в област Плевен. Католиците в страната наброяват 43 811 по данни от последното преброяване през 2011 година. Само в плевенска област те са били 7 005 през 2001 година. Броят им намалява и през 2011 година те са 5 164.

DEVA MARIA
“Дева
Мария от Фатима”, Плевен.

Католицизмът е четвъртото по численост вероизповедание в България след православното християнство, исляма и протестанството. Католическата църква в България има два обреда: западен – Никополска епархия и източен – Софийска. Първият епископ на Никополска епархия е Филип Станиславов, родом от село Ореш. В българската история е останал като автор на първата печатна българска книга „Абагар”. Издадена е през 1651 година.

И при двете църкви католическа и православна, периодът, в който може да се чества Великден, е 5-седмичен, но за католическата църква този период започва по-рано. Обикновено католическият Великден се пада седмица преди православния. Православните християни спазват изискването православния Великден да не съвпадне с еврейската Пасха.

AA
Арменски козунак /Чорег/. Снимка – интернет.

И за католици, и за православни задължителен е обреднит хляб /козунакът/. Боядисаните великденски яйца – също. Какви са разликите ? При католиците символът на Великден е заек, при православните – яйцето. При православните – на самия ден се „бият“ боядисаните яйца, при католиците яйцата се крият по поляни или на други места и децата ги търсят.

Най-големият празник за вярващите арменци e „подовижен“ и се отбелязва винаги в първата неделя след пролетното равноденствие. Поради тази причина той съвпада с този на католиците и протестантите и тази година се отбелязва около месец по-рано от православния празник.

Празничната Света Великденска литургия в църквата „Света Богородица“ в София ще бъде отслужена от протойерей Кусан Хадавян и ще започне в 10:30 ч. в новопостроения храм на арменците в София на ул. Лайош Кошут №6.

Великден при арменците се нарича Задиг. Специфичното в традицията за отбелязване на празника е, че в съботния ден приключва и Великденският пост и се произнася поздравът „Христос Воскресе“ – на арменски: „Кристо́с хариа́в и мерело́ц“, а отговорът е: „Ортнял е харутю́нъ кристосѝ!“ или „Да е благословено Възкресението Христово!“.

PASHA
Арменска великденска трапеза. Снимка – интернет.

Независимо от обредните разлики и време на посрещане на Великден, католици и православни сме християни. И като такива славим възкресението на Иисус Христос и вярата, че животът побеждава смъртта. Вярата, че християнството е в основата на хуманизма, прогреса и мира.

Честит Великден на събратята католици и арменци в област Плевен !

Споделете:

Прочетете също

IMG 20240417 115910

Две инициативи, насочени към децата, се проведоха в Районен съд – Плевен

Две инициативи, насочени към децата, се проведоха в Районен съд – Плевен днес, 17 април, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *