Последни новини
Начало | Новини | Честваме успението на “земния ангел” на българското православие – Св. Йоан Рилски Чудотворец

Честваме успението на “земния ангел” на българското православие – Св. Йоан Рилски Чудотворец

Свети Иван Рилски е считан за най-великият български светец и отшелник, небесен закрилник и покровител на българския народ. Патронът и основател на най-големия ставропигиален манастир в България – Рилския, още приживе е бил наричан „земен ангел“ и „небесен жител“.

Роден е според житиеписците в бобошевското село Скрино, вероятно през 876 г., и умира на 18 август 946 г. Живее по времето на княз Борис I, цар Симеон Велики и цар Петър I. Най-дейните му години са при царуването на цар Петър I (927 – 969).  

Житията му посочват, че до 25-годишна възраст Йоан Рилски е пастир. Но в неговото сърце винаги гори любовта към Бога. Когато родителите му умират, раздава на бедни и болни хора своята част от наследеното и постъпва като послушник в манастира „Св. Димитър“ под връх Руен във Влахина планина. Там придобива богословско образование, изучава богослужебните книги, получава духовнически сан и се подготвя за великата си духовна мисия.

Приел монашество, той се отдава на пост и молитва, като се установява първоначално във Витоша, както и село Добърско в южното подножие на Рила. По-късно на 20 км от селото основава Рилския манастир. Там той извършва множество чудеса, помагайки на хората в нужда.

Умира на 18 август 946 г. на около 70-годишна възраст. На тази дата църквата чества неговото успение. Погребан е в притвора на църквицата в каменна гробница, запазена и до днес.

Преди смъртта си се оттегля в пълно уединение и съставя своето „завещание“.Този Завет той оставя на учениците си на 25 март, Благовещение, 941 г.   

След смъртта си през 946 г. св. Йоан Рилски е погребан близо до основаната от него Рилска обител, но скоро след това цар Петър нарежда мощите му да бъдат пренесени в град Средец, днешна София. Вероятно тогава този първи и най-велик български светец е канонизиран.  

Днес името на свети Йоан Рилски носят много учебни заведения в България:

  • Софийска духовна семинария „Св. Йоан Рилски“
  • Минно-геоложки университет „Св. Йоан Рилски“ в София
  • Рид Св. Иван Рилски на остров Ливингстън, Антарктика
  • Основно училище „Св. Иван Рилски“ в град Перник
  • Основно училище „Св. Иван Рилски“ в град Хасково
  • 54 СУ „Свети Иван Рилски“ в град София

През 1995 г. по инициатива на Българския лекарски съюз денят на св. Йоан Рилски – 19 октомври става и ден на българския лекар. Денят се чества също като празникът на миньорите и на Софийската духовна семинария.

Прочетете също

По нещо за всяка възраст в Руския културен център

Руски културен център, РБ “Хр. Смирненски” – Плевен. Снимка – Плевен прес. Регионална библиотека „Хр. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *