Последни новини
Начало | Новини | Черен ден в родната история бележим на 29-ти юли – битката при Ключ

Черен ден в родната история бележим на 29-ти юли – битката при Ключ

Препис от Манасиевата хроника изобразява умиращия Самуил

В историите на народите има не само велики победи, има и поражения. Една такава битка се е състояла на този ден – 29 юли в лето 1014-то при с. Ключ в планината Беласица.

Това е една трагична дата в средновековната ни история. Византийските хроники писани векове по-късно продължават да я описват като ключов момент от битката между двамата най-страховити мъже в тогавашна Европа, българския цар Самуил и византийския император Василий II, когото ще нарекат Българоубиец.

Освен понесеното поражение, българите, пленени от ромеите в хода на сражението в последствие са ослепени. Този варварски акт остава в съзнанието не само на тогавашните българи, но и на останалите съвременници от епохата. Според българските военни историци в битката при Ключ са пленени около 1500 войници. Те са ослепени по заповед на императора, а личната им трагедия се превръща в трагедия на целия народ. Ослепени са 1 500, но ще страдат 30 000 – братя, сестри, жени, деца, родители. Безскрупулен ход, който постига целта си. Въпреки тактическата победа на българската армия и загубите в сравнение с византийските да са в пъти по-малко, българската армия е психически смазана. Самуил – около 70 годишен човек- напреднала за онова време възраст е покрусен да види хора, с които се е сражавал рамо до рамо години наред осакатени.

Хронистите са единодушни, че гледката е причината за получения от него инфаркт и смъртта му. Смъртта на царят-войн е най-тежкото поражение, което тогава Василий нанася на България и което в крайна сметка ще доведе до гибелта на царството. Ще минат близо два века на робство докато отново бъде възстановена българската държава.

Прочетете също

По нещо за всяка възраст в Руския културен център

Руски културен център, РБ “Хр. Смирненски” – Плевен. Снимка – Плевен прес. Регионална библиотека „Хр. …

Един коментар

  1. Виолина Владимирова

    Гърците си не струват! И трудно ще се заобичаме с тях, докато ние казваме на техния Василий Втори Българоубиец, а те на нашия цар Калоян – Ромеооктон! Ама пък сме им го върнали!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *